Редица държавници и партии подкрепиха българските превозвачи
09.01.2019  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Държавният глава Румен Радев се срещна с представители на транспортния бранш дни преди протеста им в Брюксел срещу част от мерките в пакета „Мобилност“. Президентът изрази абсолютната си подкрепа към бранша и намерението за справедлив протест. Според него исканията на превозвачите дават повод за обединение на всички институции. „Искам да уточня, че тази среща е не, за да се прави анализ дали някой до момента си е свършил или не си е свършил работата. Това го оставям като съвсем друга тема, не й е мястото тук“, коментира Румен Радев. Държавният глава беше категоричен, че борбата на превозвачите е справедлива,а промените в пакета „Мобилност“ грубо нарушават принципите на ЕС. „Това е дискриминация към българския бизнес, която не трябва да позволяваме да се осъществи“, обяви президентът.

Правителството също изрази подкрепата си към исканията на българските превозвачи по пакета „Макрон“. Премиерът Бойко Борисов проведе среща с министъра на транспорта Росен Желязков. Кабинетът се солидаризира с протеста на превозвачите. Транспортният министър обърна внимание, че ограниченията, които се налагат с пакета „Мобилност“, ще се окажат рестриктивни за превозваческия бизнес в периферните страни на Съюза и на практика ще го изтласкат от пазара. Премиерът Борисов изтъкна, че ако пакетът бъде приет без поправките, за които настояват българските превозвачи, България ще загуби голяма част от своя икономически потенциал.

Между управляващите и опозицията отново възникна напрежение, въпреки че представители и на ГЕРБ, и на БСП се очаква да присъстват на протеста на 10 януари в Брюксел и да подкрепят превозвачите. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че пакетът „Макрон“ е антиевропейски, защото разделя Европа на малки и големи, Изток и Запад, център и периферия. Според левицата правителството е проспало възможността да защити националния интерес и е обрекло българските транспортни фирми. Нинова обяви, че БСП ще търси подкрепа от другите партии в ПЕС за позицията на България по пакета „Макрон“. Тя призова премиера Борисов да потърси такава от бившия канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

От ГЕРБ заявиха, че позицията на президента Радев за пакета „Мобилност“ е неадекватна. Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов призова за обединение на партиите, независимо от кое политическо семейство, в защита на националния интерес. Според него протестът на превозвачите е национална тема, а не тема на партиите. Цветанов попита Нинова кого ще търси за подкрепа в ПЕС при положение, че Сергей Станишев няма да намери място в листата им. Той обърна внимание, че държавният ни глава е имал три срещи с френския си колега и на нито една не са обсъдени мерките в пакета „Мобилност“.

След срещата с президента превозвачите благодариха за подкрепата и отново апелираха, че пакетът „Макрон“ цели закриване на българския транспортен бранш. Росен Димитров от Националната транспортна асоциация уточни, че протестиращите се надяват членовете на транспортната комисия да ги чуят и да отхвърлят спорните текстове. Засега превозвачите ни са подкрепени от 17 от общо 49 членове на комисията. „Би било абсолютна демагогия, ако този ЕП, който си отива след 1 месец, гласува пакет, който е в абсолютен ущърб на страна членка на ЕС“, заяви той.

Българските превозвачи ще протестират на 10 януари в Брюксел. Очаква се на площад „Люксембург“ да се съберат около 600 души. Белгийските власти са дали разрешение за 11 тежкотоварни автомобила на площада. Планирано е протестът да продължи от 8.00 до 13.00 часа. В деня на протеста европейската транспортна комисия ще обсъди и гласува мерките в пакета „Макрон“. В Брюксел превозвачите ни ще бъдат подкрепени от депутати, от евродепутати от всички политически семейства, както и от транспортния министър Росен Желязков. Превозвачите ни ще получат подкрепа и от техни колеги от Румъния, Полша, Унгария, Литва, Латвия и Ирландия.

About the Author :

Leave a reply