Премиерът уволни шефа на АПИ; гратисен период за винетките няма да има
10.01.2019  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова призова водачите да бъдат редовни и да спазват законите в България, защото винетната такса е задължителна по закон. Тя направи този коментар пред журналисти в МС в отговор на въпрос дали има нагласа за удължаване на гратисния период във връзка с електронните винетки, който изтича на 15 януари.

По-рано омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до МРРБ и до ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ с искане да бъде удължен гратисният период, в който шофьорите няма да бъдат глобявани за липса на електронни винетки.

Министърът отбеляза, че вече има много начини да бъде купена е-винетка и няма причина да има нередовни водачи на пътя. Петя Аврамова заяви, че електронни винетки ще могат да бъдат купувани от 4500 пункта и напомни, че хартиената е било възможно да се купи от 3000 места в държавата. Тя изтъкна, че ведомството продължаваме работата по въвеждане на нови методи и начини за покупката на е-винетка, в това число и през банкомати. Аврамова съобщи, че започва незабавно работа по окомплектоване на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, за да няма сътресения в работата на Агенцията, продължава работата по въвеждането на електронната винетка и на тол системата.

По-рано при премиера имаше среща за хода на въвеждането на системата за електронните винетки. Бойко Борисов остро е разкритикувал и е изразил недоволство от създадената организация по въвеждането й и е поискал поемане на отговорност, като председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Светослав Глосов е депозирал незабавно заявление за освобождаване от УС на Агенцията.

Глосов коментира в МС, че трудностите, които са били създадени от началото на годината с предоставянето на услугата за продажба на електронни винетки, са довели, по думите му, до доста неприятни моменти на недоволство от страна на гражданите. След разговора, който проведохме с министър-председателя, считам, че трябва да се поеме повече отговорност от тази, която беше в началото на седмицата, така че депозирах своята оставка, която беше приета, каза Глосов. Оставам с добри чувства и към екипа, с който досега съм работил, и към екипа на министъра. Нищо лошо към премиера, напротив – бил е справедлив, заяви Глосов.

About the Author :

Leave a reply