Правителството назначава повече чиновници за председателството ни на ЕС
20.06.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Министерският съвет ще набъбне с още една административна структура заради предстоящото през 2018 г. председателство на ЕС, съобщава в-к „Сега“.

Към МС ще бъде създаден нов център – за подготовка и провеждане на председателството. Щатният му състав ще тръгне от 15 души за тази година, ще бъде увеличен на 35 за 2017 г. и ще стигне 50 души през 2018 г., става ясно от публикуван за обществено обсъждане проект на правилник на новия орган.

За намерението за създаване на нова администрация се разбра още през май, когато правителството прие реда, по който ще се координира подготовката на председателството. От него стана ясно, че по темата ще работят куп структури. Само в МС те ще са три – щаб към Кунева, новият център и съществуващата и в момента дирекция „Координация по въпросите на ЕС“. В тази дирекция работят 19 души. Не е ясно защо не се увеличи числеността й, а се налага създаването на отделен център. Това би спестило разходите за поддържане на обща администрация в новия център, която до 2018 г. вече ще наброява 10 души.

Центърът ще има директор, определян от вицепремиера Кунева, като директорът на свой ред ще си назначи двама заместник-директори. Центърът ще готви отчети за хода на подготовката, ще предлага промени в дейностите, ще следи за изпълнението на всички обществени поръчки, възлагани във връзка с председателството. От него се иска да организира и пресцентъра на председателството. Новото звено ще бъде на бюджетна издръжка със статут на второстепенен разпоредител към МС. Не се съобщава колко ще струва на хазната издръжката на новата структура.

About the Author :

Leave a reply