Мая Манолова ще гони отпадане на ДДС за дарени храни
20.06.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Данъкът добавен стойност за дарените храни да отпадне от 1 януари 2017 година, предлага омбудсманът Мая Манолова, цитирана от агенция „Фокус“. Според нея това ще стимулира производители и търговци да даряват стоките с изтичащ срок на годност, вместо да ги изхвърлят. Тя обясни, че данъкът върху дарените храни е 20%, а при унищожаване на храни не се дължат данъци.

„Според данни на Националния статистически институт годишно у нас се изхвърлят близо 700 000 тона храна“, каза Манолова. Тя добави, че в същото време близо половината от българските граждани се намират в риск от бедност.

Предложението ще бъде изпратено до финансовия министър. Според Манолова всички биха спечелили от отпадането от ДДС на дарените храни – обществото, държавата, търговците и производителите.

Омбудсманът описа и как вижда развитието на идеята в бъдеще: „Представям си как в социално най-бедните региони в България, например в селата на северозапада ще има по един лъскав супермаркет, в който ще могат да влязат, хората, които се нуждаят от храни и гладуват, да вземат по една кошница и да я напълнят с храните, които са му необходими. Това се случва на някои места по света“.

Днес Мая Манолова заедно с браншови организации, хранителните вериги, БЧК, агенцията за безопасност на храните и Асоциацията на ресторантьорите дадоха старт на кампанията за стимулиране на дарението на хранителни продукти. Инициативата е кръстена „Всеки ден – Великден“.

About the Author :

Leave a reply