Атанас Славов: Не само референдумите променят политическата среда
20.06.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Все повече граждански инициативи по смисъла на Глава 3 от Закона за прякото участие на гражданите стават факт. Това е самостоятелен инструмент, различен от референдума, който също има потенциала да променя политическата среда, в която живеем. Това каза пред БНР Атанас Славов, преподавател по конституционно право в СУ „Св. Кл. Охридски“ и един от учредителите на Института за пряка демокрация преди дискусията „Прякото гражданско участие – заплахи и възможности“.

Депутатите изобщо не си даваха сметка какъв инструмент приемаха със Закона за прякото участие. Никой не е мислил, че тази процедура – по Глава трета – ще се задейства и затова текстовете са уредени твърде принципно и на най-основно ниво, тоест има отворени въпроси.

Според Славов вече е натрупан достатъчно опит, за да се подобри процесът на иницииране на предложения до парламента от страна на гражданите, особено по законодателни въпроси.

Относно инициативата за промени в Конституцията на „Правосъдие за всеки“, той каза: „Действително, с този вид национална гражданска инициатива не могат пряко да се инициират промени в Конституцията, доколкото за това има специален ред, по глава 9 от Конституцията. Но тези промени, които са предложени – да бъдат вкарани в дневния ред на депутатите, да бъде проведен истински дебат по тях, да бъдат вкарани задължително в пленарна зала, защото това е изискването на закона – това трябваше да се случи и виждам, че все още не се е случило.“

Отказът на парламента да разгледа инициативата не може да бъде обжалван, допълни той.

Като че ли върху референдума се съсредоточава повече внимание. Въпросите там са по-популистки – дали да намалим броят на народните представители, задължителното гласуване… но  това, което дългосрочно би променило средата, в която живеем, са именно предложенията на гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“, защото те са ориентирани към функционирането на една система, която по-скоро изглежда невидима, преди да се сблъска с нея съдебната система.

Конституционен контрол трябваше да бъде извършен след провеждането на референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“, а не преди него, смята преподавателят по конституционно право и един от учредителите на Института за пряка демокрация.

About the Author :

Leave a reply