Адвокат Петър Николов: Жена намери майка си в САЩ след 40 г.
14.09.2016  //  By:   //  Адвоката отговаря  //  No Comment

Адв.Петър Николов в интервю за „България днес“

Автор Деяна Павлова

Снимка: „България днес“

 

Осиновените пак са изиграни в новия Семеен кодекс

– Г-н Николов, какво е вашето мнение за промените в Семейния кодекс? Ще улеснят ли те процедурите по осиновяване и има ли промени, които не са наложителни според вас?

– Промените в Семейния кодекс са отдавна чакани, но за съжаление в този им вид, и по-специално в частта за разкриване на т.нар. тайна на осиновяване – информация за биологичния произход, не отговарят на очакванията на обществото. На първо място хората биха искали да получават информация за произхода си без съдебна процедура. Това е основно право, да познаваш историята на произхода си, според Европейската конвенция за защита правата на човека и е отразено в редица решения на Европейския съд по правата на човека. Натам бяха насочени и очакванията на гражданите и неправителствения сектор. Оставам с впечатлението, че с този проект за изменение са се занимавали или лица, които не са достатъчно наясно с материята, или те обслужват нечии интереси. Защото се създава един нов посреднически бизнес, ако може така да го наречем, НПО, регистрирани в обществена полза, ще могат да посредничат между биологични родители и осиновени, но само такива НПО, които имат специалното разрешение на Министерството на правосъдието. Как ще се финансират тези НПО не е ясно, а очевидно посредническата дейност изисква финансов ресурс. Второ, в този вид на законопроекта отново не е ясно за съда при кои случаи да предоставя информация за биологичния произход. Понятието Дважни обстоятелстваУ в сегашната редакция на чл. 105 от СК нямаше легална дефиниция и това създаваше проблем при правораздаването, всеки можеше да го тълкува както намери за добре. Сега дори и този критерий, вместо най-сетне да бъде дефиниран, направо отпадна, но не виждам да съществува по-лесен начин да получиш достъп до търсената от теб информация. Напротив – липсва всякакъв критерий, а същевременно отново се изправяш пред административните и съдебни инстанции, т.е. за осиновените, които търсят, отново ще има стена.

– В момента кой е най-големият проблем, който стои пред осиновените ви клиенти?

– Най-големият проблем е, че съдът масово отказва да предоставя достъп, дори и когато клиентите ми са болни, и то с по няколко заболявания, някои от които рецидивират. Съдът в общия случай разсъждава бланкетно по този въпрос, не иска да признае върховенството на Конвенцията за правата на детето на ООН и Европейската конвенция за защита правата на човека, чете решенията на ЕСПЧ и после казва, че ние си имаме Семеен кодекс, който въвеждал национално ограничение. Да, ама над него върховни по конституция са ратифицираните международни актове, които цитирах, и така, въртим се в един затворен кръг, в който се надяваме съдът да се европеизира и в този ред на мисли, какъвто и закон да са подготвили за Народното събрание, в този му вид той няма да промени съществено положението на десетките хиляди осиновени и биологични родители, които се търсят. Отделно от това държавата ни по най-безчовечния начин десетилетия наред е разделяла братя и сестри в детските домове. Тези деца са израснали с мисълта, че някъде имат брат или сестра, за които нямат право да получат информация. Това за мен е варварство.

– Колко често и по какви причини съдът отказва да разкрие самоличността на биологичните родители?

– В повечето случаи дори понякога липсват аргументи. Имам чувството, че съдът гледа формално на тези дела и в редки случаи магистратите проявяват воля да излязат от утъпканата пътека на старата съдебна практика.

– Какво още трябва да се подобри в Семейния кодекс, което не е застъпено при сегашните изменения?

– Сегашните промени в Семейния кодекс са загуба за общността, която се бореше за разкриване на тайната на осиновяване. Аз мисля, че те дори бяха подведени и изиграни, защото тези промени бяха инициирани след множество медийни участия, разказани истории, работни срещи. Сега какво ще обясни министърът на правосъдието на Пламен от Шумен, който намери своите седем братя и сестри и заживяха като едно щастливо семейство? Ще има ли втори Пламен след законовите промени? Ясно е, че не.

– Разкажете за дела, които сте водили, и с какво най-често се сблъскват клиентите ви като пречки и препятствия?

– Най-интересният случай е за българка, живееща в Кипър, която след 40 години намери майка си, която пък от години живееше в Щатите. Водихме дело близо две години, бе много трудно да пробием и да открием майката. Липсваше всякаква информация за нея и на момент се бяхме отчаяли, но накрая я открихме. А тя отговори, че цял живот се е питала какво е станало с нейното момиче. Това лято те се срещнаха във Варна. Клиентката ми се запозна с братята си, узна, че има и роднини по бащина линия на други континенти.

– Кодексът запазва минимална възрастова граница от 15 г. между осиновители и осиновено дете, но въвежда една новост – максималната разлика да е 50 г., какво мислите за това изменение?

– За минималната разлика, както и за максималната имам чувството, че това е мислено от хора, които не са виждали деца и възрастни на едно. Какво ще прави едно 7-годишно дете с 50 години по-възрастна леля или чичо? Наскоро дойде една майка при мен със 7-годишно дете, което има 50 години разлика с баща си. Детето насълзено разказа как баща му го забравил в киното в мола. От друга страна, излиза, че аз ако съм на 30, мога да си осиновя тийнейджърка, което ми напомня за интимните истории на някои звезди в Холивуд и техните осиновени деца. Мисля, че като цяло тези промени създават редица предпоставки за корупция.

About the Author :

Leave a reply