Адвокати протестираха заради забавянето на Закона за адвокатурата
22.06.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Адвокати се събраха на демонстрация заради забавяне на промените в Закона за адвокатурата, които бяха внесени в парламента още преди година и половина, предаде БНТ. Проектът днес трябваше да бъде обсъден за първи път от правната комисия в парламента.

Промените, изготвени от самите защитници, им дават допълнителни функции, предвиждат задължителното им участие при изготвяне на нотариални актове и др. Срещу тях възразиха други гилдии – като нотариуси и частни съдебни изпълнители, които твърдят, че се изземат техни правомощия.

Акцията днес бе организирана от адвокатите в Благоевград, които преди време протестираха ефективно – като отказаха да влизат по дела. Защитниците се възмутиха от забавянето, посочиха редица ползи от предложените промени, сред които – механизми срещу т.нар. адвокати-бракониери. И заявиха, че проектът за Закон за адвокатурата е част от комплекта закони, свързани със съдебната реформа.

„В петата минута след ПТП освен полицая там има вече от различни асоциации, организации уж с нестопанска цел. Хора, които вземат данни без да са адвокати, без да подлежат на никаква регламентация и никакъв контрол. Ангажират хора, които са в шок. В краен случай ги причакват в Пирогов, за да поемат застрахователните дела. Ето това са част от бракониерите“, каза Марио Топчийски от Висшия адвокатски съвет.

„За съжаление в България не само прокуратурата, но и адвокатурата все още е изградена по съветски модел и много от колегите от страната забравят, че адвокатските колегии са отделни юридически лица и като такива са самостоятелни, чакаха решение на Висшия адвокатски съвет, а той разглежда този въпрос за ефективните протестни действия на 3 поредни заседания и така и не взе решение. Ние от Благоевград не чакаме никого“, категоричен бе Иван Чолаков – председател на Адвокатска колегия-Благоевград.

About the Author :

Leave a reply