Днес британците решават дали да останат в Европейския съюз
23.06.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Във Великобритания започва гласуването в референдума, който трябва да определи дали страната ще остане в Европейския съюз или ще го напусне. Резултатът засяга както Великобритания, така и останалите страни от съюза, защото не е ясно какво точно ще се случи, ако избирателите решат, че искат напускане, съобщава БНТ.

Гласуването започна в 9 сутринта българско време и приключва в полунощ. След това няма да бъдат огласявани екзит полове, а започва броенето. Когато бъдат преброени гласовете в който и да е от 382-та избирателни района, резултатът ще бъде обявяван веднага. Това обаче няма по никакъв начин да даде яснота какъв ще бъде крайният резултат. Някаква обща представа ще започне да има около шест сутринта българско време в петък. Няма изискване за минимална избирателна активност. Дори да гласуват и пет души, ако трима са избрали оставане, Великобритания продължава да бъде член на Европейския съюз.

Референдумът беше обещан от премиера Дейвид Камерън, ако бъде избран отново за премиер на страната. Това стана миналата година и Камерън започна кампания за оставане. Той обяви, че независимо от резултатите от днешното допитване, друг референдум няма да има.

Предполага се, че за напускане ще гласуват сравнително възрастните хора от провинцията, които са с не твърде високо образование. За оставане вероятно ще гласуват младите образовани хора от големите градове. Решаваща ще бъде избирателната активност. Смята се, че ако тя е над 60 процента, резултатът ще бъде оставане в съюза. Причината е, че това би означавало мобилизация точно на младите образовани хора.

Независимо от резултата политическото бъдеще на Дейвид Камерън е несигурно. Пред БНТ анализаторът Марк Ленърд каза, че в партията на Камерън се води “гражданска война” и опонентите на премиера ще използват всяка възможност, за да го свалят от власт. Не е изключено той да подаде оставка.

About the Author :

Leave a reply