Депутатите разделени по въпроса за съдийското самоуправление
23.06.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Утвърждаването на самоуправлението на съдиите чрез разширяване на пълномощията на техните общи събрания се очертава да е ябълката на раздора при разглеждането на изготвените от правителството промени в Закона за съдебната власт, пише „Сега“. Проектът бе одобрен от парламентарната правна комисия с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, „Атака“ и БДЦ-НС.

Темата бе повдигната от представителите на съдебната система. От Висшия съдебен съвет признаха, че не са постигнали единомислие по проекта и вместо становище предоставиха стенографския протокол от дискусията си. От Върховния административен съд категорично възразиха срещу предвидената възможност общите събрания на съдиите да участват в процедурата по избор на шефове на върховните съдилища. А от Върховния касационен съд деликатно обясниха, че „балансът между самоуправление и управление трябва да бъде намерен“.

Четин Казак от ДПС се възмути, че въпросът за съдийското самоуправление отива отвъд мандата за промени в съдебната система, който дават поправките в конституцията. Според него общите събрания ще обезличат функциите на ВСС и административните ръководители, а отговорността ще се размие в колективни органи. „Крие се огромен риск от анархии и разделяне на лагери. И кой ще носи отговорността? Сега поне я носи ВСС“, обяви Казак и предизвика смях в залата. „Съдилищата не са политически партии, за да им казват административни ръководители какво да правят“, възрази му Петър Славов от РБ.

About the Author :

Leave a reply