Ясен Тодоров: До края на юли ще има решение по твърденията на Бойко Атанасов
23.06.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Проверки срещу магистрати се водят, но по преписки, които са от преди 12 април. Това каза в интервю за БНР членът на ВСС и председател на етичната комисия към Прокурорската колегия в него Ясен Тодоров. Той който подчерта, че причината е отмененият текст от Закона за съдебната власт, който детайлизира и урежда действията на Инспектората към ВСС във връзка с проверките, а все още не е приет следващ, след разделянето на Съвета на две колегии.

Не съм забелязал драстично увеличаване в броя на преписките. Общо взето те са около 1500 на година.

Двуцифрено число са случаите, които бяха в „голямата“ етична комисия има да доразреши, акцентира Тодоров и прогнозира, че до края на юли ще има решение от проверката по твърденията на следователя Бойко Атанасов за прокурорска шпицкоманда, подчинена на главния прокурор:

Понеже твърденията на следователя Бойко Атанасов са много разнопосочни, изискват по политематична проверка. Предполагам, че или в следващото заседание или в по-следващото ще приключим тази проверка с решение. При всички случаи ще е преди съдебната ваканция.

Но следващото заседание – на 28-ми, ако не се лъжа, ще направим преценка, на база на всички събрани материали до момента, дали се налага да изслушваме някого допълнително. Има твърдения, които се проверяват и с документи.

Според Ясен Тодоров, има разминавания в твърденията на следователя Бойко Атанасов и  записите от подслушванията в така наречената афера „Яневагейт“, засягащи работата на прокуратурата.

About the Author :

Leave a reply