Вкараха радикалния ислям в разпоредбите на Наказателния кодекс
23.06.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Депутатите приеха на първо четене промени в Наказателния кодекс, с които се криминализира „радикалният ислям“, предаде бТВ.

От гласувалите 119 народни представители 106 заявиха подкрепа, трима бяха „против“, а 10 се въздържаха, пише БТА. От ДПС не участваха в гласуването. Вносители на законопроекта са депутати от Патриотичния фронт (ПФ).

Промените предвиждат проповядването на радикален ислям да бъде обявено като престъпление, а наказанието – лишаване от свобода до три години или глоба до 5000 лева.

С новите текстове беше записано, че идеология „Радикален ислям“ се проповядва от едно лице, когато то с думи, действия или разпространение на текстове или символи агитира за някои от следните идеи: за създаване на Ислямска държава (Халифат); за налагане на законите на „Шериата“ над светските; за насилствено налагане на религиозни принципи и норми на поведение, характерни за исляма, или пропагандира насилие във вид на свещена война (джихад) срещу немюсюлмани. Същото деяние е налице, когато се набират последователи или средства в подкрепа на терористични организации, чиято идеология е базирана на исляма, или се извършва агитация в полза на такива организации.

Според вносителите в Наказателния кодекс е криминализирано само проповядването на „недемократична идеология“ и като такава е посочен само фашизмът. Криминализирането на радикалния ислям е важно с оглед на заплахата за обществото. Пряк резултат от разпространението на радикалния ислям е бумът на международния тероризъм, смятат още вносителите.

В рамките на дебатите от ДПС определиха промените като „калпави“. Алиосман Имамов предложи в кодекса да се запише не само радикалният ислям, а всички радикални религиозни идеологии. Ние сме против всякакви форми на насилие, против всякаква радикализация, подчерта Имамов. Омръзна ни обаче някой да ме убеждава, че моята религия е радикална, допълни той и призова депутатите да имат предвид, че думите им могат да засегнат над милион български граждани мюсюлмани. Те са добри хора и не мислят, че са терористи или че отглеждат терористи, каза Имамов.

Този закон е насочен към едни реални прояви в световен мащаб, а не към традиционните български мюсюлмани, не е насочен срещу религията, заяви Красимир Каракачанов от ПФ.

Според лидера на „Атака“ Волен Сидеров в кодекса освен радикалният ислям трябва да бъдат записани и други крайни религиозни организации и секти.

About the Author :

Leave a reply