Депутати се жалват в административния съд срещу Столична община
25.06.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Депутатите Вили Лилков и Петър Славов от Реформаторския блок са внесли жалба в административния съд в София срещу Столичната община. Причината е, че местната управа не е отговорила на тяхно запитване по Закона за достъп до обществена информация в срока от 14 дни, съобщава „Труд“.

Питането на народните представители е отправено на 26 май, като не е направена процедура за удължаване. „Забавянето се дължи на факта, че събираме информация от много източници и много архивни групи. Обемът на документите е огромен, като някои са още от 1982 година. Една голяма каша е“, обясни зам.-кметът по култура д-р Тодор Чобанов пред „Труд“.

Депутатите са поискали информация относно собствеността на подземен паркинг, изграден върху античната улица на Западната порта. Той се намира до метростанция „Сердика“, между Уникредит Булбанк и ул. „Г. Вашингтон“. Според предложение на двамата тази улица може да свърже столичното Ларго с другата археологическа находка – Западната порта, и така да се изгради мегакомплекс. Върху античната улица обаче има изграден паркинг, като депутатите се опасяват за опазването на културно-историческото наследство.

„Всички движими ценности от обекта са запазени“, обясни Чобанов, като допълни, че структурите, открити на терен, са демонтирани и много от тях вече са се разпаднали.

Относно собствеността на паркинга Чобанов обясни, че той е продаден между 1996 и 1999 г. Тогава Столичният общински съвет с 2 решения е узаконил първо строежа върху пространството, а после и изцяло го е продал на фирма.

About the Author :

Leave a reply