Расте подписката за нов референдум във Великобритания, ЕС обсъжда кризата
27.06.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Повече от 3,3 милиона души са подписали вече онлайн петицията, приканваща британското правителство да свика втори референдум за членството в ЕС, макар че 77 000 подписа бяха заличени заради измами, предаде ДПА.

„Хората, които мамейки, добавят подписи под тази петиция, трябва да знаят, че пречат на каузата, която претендират, че подкрепят“, заяви в Туитър депутатът Хелън Джоунс, председателка на парламентарната комисия по петициите. Очаква се комисията да разгледа подписката другата седмица и да реши дали да организира дебат по нея.

Британският парламент е длъжен да разгледа всяка петиция, съдържаща над 100 хиляди подписа.

В подписката се казва, че правителството трябва да приложи правилото, че ако гласувалите за или против оставане в ЕС са под 60 процента и при избирателна активност под 75 процента, трябва да има още един референдум. За напускане на ЕС гласуваха 52 на сто, а за оставане – 48 процента от 46,5 милиона избиратели.

Водещи фигури в предизборната кампания за референдума на 23 юни, включително премиерът Дейвид Камерън, който в петък заяви, че подава оставка, казаха, че не може да има втори референдум по този въпрос.

Френската депутатка Марион Марешал льо Пен, която представлява партията Национален фронт, саркастично разкритикува все по-популярната във Великобритания петиция, предаде ТАСС. Във Фейсбук Льо Пен помести видео, от което се вижда, че се присъединява към подписката, подписвайки се с името на френския император Наполеон Първи Бонапарт.

Вижда се как тя се регистрира на официалния сайт на правителството и парламента на Великобритания. Слага „чавка“ пред реда, на който пише: „Аз съм британски гражданин или жител на кралството“ и след това безпрепятствено попълва анкетата, намирайки се във Франция. В графата „Име“ пише „Наполеон Бонапарт“, а в графата „Местоположение“ – Франция. Като пощенски код дава кода на френския град Карпантрас в департамента Воклюз, откъдето е избрана за депутат.

Британската система веднага изпраща на електронната й поща линк за потвърждение и гласът й се приема. Марион Марешал льо Пен коментира, че това доказва, че нашумялата петиция за „втори Брекзит“ може да бъде подписана от когото и да е и следователно няма стойност. Затова френските медии по-добре да престанат да й правят реклама, казва тя.

Докато Лондон търси изход от политическия хаос след Брекзит, в Европа днес отново всички гледат към Берлин. Ден преди срещата в Брюксел, в германската столица канцлерът Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, италианският премиер Матео Ренци и председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще съгласуват обща европейска позиция.

Франция и Германия са готови с план за реформи, които включват по-гъвкави политики, и по-голяма свобода на държавите членки при вземането на решения. Съгласуването на предложенията ще продължи в Брюксел, а преди това отново днес германският външен министър Щайнмайер ще проведе паралелни съвещателни разговора с колегите си от Вишеградскага четворка в Прага.

About the Author :

Leave a reply