Двама души отиват на съд за расистки опит за убийство на чужденец
27.06.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Й. Парталин и Р. Ганев за опит за убийство на чужд гражданин по расистки и ксенофобски подбуди. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата, цитирани от „Фокус“.

В края на януари 2015 г. двамата обвиняеми, заедно със свой приятел, си определили среща в кафене до последната спирка на автобусна линия №11 в ж. к „Овча купел”. Там известно време пили бира, после с автобус се придвижили към бежанския лагер в „Овча купел”. Идеята им била да стигнат до него и да сплашат бежанците.

Приятелят им, който е и свидетел по делото, не харесал идеята да се разправят физически с имигрантите и не смятал, че това е редно. Парталин и Ганев обаче се установили на десния тротоар на бул. „Монтевидео”, срещу обръщалото на автобус 45, за да причакват чужденци.

Били облечени с черни якета и панталони, носели плетени шапки на главите си, въоръжени били със сгъваеми ножове. Приятелят им обаче не знаел, че двамата носят у себе си хладни оръжия. Към 19 ч. на 29. 01.2015 г. пострадалият излязъл от магазин „Фантастико”, носейки торби с покупки. Вървейки по пътя си, стигнал до двамата обвиняеми, които спуснали шапките си на лицата си, така че се виждали само очите им.

Когато ги подминал, Парталин и Ганев тръгнали след пострадалия, който ги видял и се притеснил. Започнал да върви бързо към бежанския лагер. След известно време се затичал, а двамата обвиняеми го подгонили. В момента, в който потърпевшият хвърлил торбите с покупки, бил застигнат и двамата почти едновременно замахнали към него със сгъваемите си ножове.

Парталин нанесъл на пострадалия в областта на гърба вдясно, ножът не проникнал, а Ганев нанесъл удар с ножа вляво на гърба, който проникнал в гръдната кухина. Мъжът извикал силно от болка, но не спрял и продължил да тича и потърсил помощ от двама мъже, които в това време слизали от автобус. Те извикали Спешна помощ и полиция. Пострадалият бил откаран с линейка до болница „Пирогов”, където претърпял операция по спешност и бил спасен.

Обвиняемите не продължили да преследват мъжа, избягали, но след свидетелски описания двамата били задържани. Парталин два пъти е осъждан за хулиганство, като непълнолетен и пълнолетен.

Срещу Ганев има неприключили наказателни производства, като едното е отново за опит за убийство.

About the Author :

Leave a reply