Брюксел става център за обсъждането на бъдещето на ЕС след Брекзит
28.06.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Европейският парламент се събира на извънредна сесия днес в Брюксел с една-единствена точка в дневния ред – гласуване на резолюция за произведения във Великобритания референдум, завършил с решение за напускането на ЕС.

В следобедните часове започва двудневен Европейски съвет, на който държавните и правителствените ръководители от ЕС ще се занимават също основно с резултата от референдума. Очаква се за първи път те да се съберат и на заседание, на което премиерът на Великобритания не е поканен.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отбеляза в поканата си до европейските лидери, че според дневния ред първо тази вечер ще бъде изслушан премиерът на Великобритания Дейвид Камерън.

Камерън ще разкаже на колегите си каква е ситуацията в страната му след като референдум реши Великобритания да напусне Европейския съюз. Желаещите отделяне обявиха, че процедурата ще започне през октомври, когато дойде нов премиер на мястото на подалия оставка Камерън, или дори по-късно.

Останалите 27 страни от съюза, очевидно изморени от безкрайните искания на Лондон за отстъпки и изключения, засега са решени да искат незабавно начало на действията по отделяне. Резултатът от референдума доведе до несигурност и финансови загуби на борсите във Великобритания, които могат да се разпространят в Европа.

Съветът на лидерите беше планиран за миналата седмица – четвъртък и петък, но беше отложен заради референдума. Търпението на колегите на Дейвид Камерън може би се изчерпва и признак за това е началото на втория ден на съвета. Закуската ще бъде за лидерите на 27-те страни от Европейския съюз – всички, без Великобритания.

На среща в Берлин германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и италианският премиер Матео Ренци категорично обявиха, че няма да водят никакви неформални разговори с Великобритания, преди страната да започне процедурата за излизане.

Друга тема на съвета ще бъде миграцията. Очаква се лидерите да отправят призив британският референдум да не засенчва другия важен въпрос – справянето с нелегалната миграция. Въпреки, че броят на незаконните мигранти към Европа намалява, няма гаранция, че положението няма да се промени.

About the Author :

Leave a reply