Конституционният съд разглежда прилагането на националната здравна карта
28.06.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Конституционният съд ще обсъжда по същество делото за прилагането на националната здравна карта. То беше образувано през ноември миналата година по искане на 57 народни представители.

Става дума за чл. 34а и чл. 37а от Закона за лечебните заведения. Първата разпоредба урежда случаите, в които броят на леглата за болнично лечение надвишава конкретните потребности, определени с Националната здравна карта. С нея законът дава възможност на Районната каса да сключва договори с болници, избрани по критерии и ред, приети с наредба на Министерския съвет.

Тази наредба беше приета и обжалвана във Върховния административен съд. Ако член 34 а бъде отменен, наредбата също няма да се прилага.

Втората обжалвана разпоредба е свързана с издаване на разрешение за дейност на нови лечебни заведения. Според нея специална комисия се произнася дали има необходимост на територията на съответната област и при отказ болницата не може да сключва договори със Здравната каса. Ако тази разпоредба бъде отхвърлена, здравната реформа остава под въпрос.

About the Author :

Leave a reply