Вторият най-натоварен съд у нас е този в Царево
28.06.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Заради бежанския проблем в районния съд в Царево само в понеделник са били образувани над 70 наказателни дела. Това е попречило на председателя на съда да дойде до София, за да постави въпроса с недостига на магистрати пред съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

„Колегите там работят и през почивните дни. Не знам до колко часа са работили снощи“, каза Галя Георгиева на заседанието на колегията по време на обсъждане на резултатите от проверка в Софийския районен съд.

Преди седмица ВСС отказа да анализира натовареността на магистратите по границата и евентуално да вземе мерки. Идеята бе предложена от главния прокурор Сотир Цацаров, но той я оттегли след скандал в съвета и остри реплики между него и бившето „лице“ на съвета Соня Найденова.

Съдийската колегия е поискала информация за броя на делата през последните три години от всички съдилища в граничните райони. Те ще бъдат анализирани и ще бъдат обсъдени следващата седмица. „Тъй като процедурата по разкриване на щатове е тромава, е по-добре с промяна в закона да се въведе възможност за инцидентно командироване на съдии в районите, където има нужда – не само по границата, но и по курортите през летния и зимния период например“, каза съдия №1 Лозан Панов.

Сега в съда в Царево не могат да се командироват съдии, защото няма свободни щатове. Съдиите там са затрупани с дела през последните два месеца. Статистиката сочи, че те са натоварени по принцип – по този показател са на второ място в страната, след най-големия съд у нас – Софийския районен. Всеки съдия в Царево решава по близо 68 казуса месечно.

Милка Итова настоя по въпроса да се сформира работна група – но не на ВСС, а междуведомствена, в която да има представители и на правосъдното министерство, миграционните служби, МВР. Въпросът с бежанците и мигрантите не може да се свежда само до наказателни дела за незаконно преминаване на границата. По-важни са делата, по които те обжалват отказите да им бъде даден статут на бежанци, които се гледат от административните съдилища, каза Итова, давайки пример за различните аспекти на бежанския проблем.

About the Author :

Leave a reply