Сметната палата: Започваме проверка на Центъра за градска мобилност
29.06.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Днес бе връчена заповедта до Центъра за градска мобилност от Сметната палата за проверката, която беше възложена от Народното събрание. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, цитирана от агенция „Фокус“.

Фандъкова припомни, че лично е възложила проверките на Центъра за градска мобилност. „Изпратих резултатите и от старата, и от новата проверка на Държавната финансова инспекция, така че проверката от Финансовата инспекция също започва. Ще се работи паралелно от Финансовата инспекция и Сметната палата“, поясни кметът на София. Тя подчерта, че очаква пълно съдействие от страната на Центъра за градска мобилност.

„Преди няколко дни обявих резултатите от проверката от вътрешния одит, които показа, че от проверените обществени поръчки за 2015 година и началото на 2016 бяха открити нарушения при три. Тази проверка изпратих на Държавната финансова инспекция и вече имам резултатите и от възложената техническа проверка за изпълнението на спирконавесите, по повод на които поисках отстраняването на ръководството на ЦГМ“, подчерта Фандъкова. Тя поясни, че в момента се провежда нов конкурс и подчерта, че се надява Общинският съвет да подбере подходящи хора, които да ръководят ЦГМ, за да не се стига отново до подобни случки.

„От техническата експертиза стана ясно, че има сериозни несъответствия между изпълнението и заложените технически параметри в договора и изискванията на ЦГМ“, поясни Фандъкова. „Поисках да се прекрати договорът на изпълнителя и да бъде възстановена цялата платена сума и съответно Центърът за градска мобилност да поеме поддръжката на тези спирконавеси“, обясни Фандъкова.

„Ако изпълнителите не се съгласят на това ще се заведат дела, за да може да се претендира цялата сума, което договорът напълно позволява“, добави кметът. По думите ѝ това следва да е поредният урок за фирмите при тяхното изпълнение, защото най-големите изисквания от страна на хората са по отношение на качеството и нито един служител или фирма не може да си позволява с лека ръка да нарушава изискванията.

„Затова съм поискала и освобождаването на председателя на комисията, която е приемала тези спирки, защото очевидно това е пропусната възможност да се претендира пред изпълнителите“, коментира Фандъкова.

На 20 май парламентът единодушно реши да възложи на Сметната палата извършването на одит на „Център за градска мобилност” – София за периода от 1 януари 2014 г. до 30 юни 2016 г. До проверката се стигна след като в края на април зам.-кметът на София по транспорта Любомир Христов и ръководството на общинското дружество подадоха оставки след журналистическо разследване за обществена поръчка за ремонт на спирки, възложена на фирма, свързана със съпруга на депутата от ГЕРБ Ирена Коцева, която подаде оставка като народен представител.

About the Author :

Leave a reply