Премиерът: Да поемем председателството на ЕС в началото на 2018 г.
29.06.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че на насрочената извънредна среща на европейските лидери през септември в Братислава ще бъде коментиран въпросът с графика за председателството на Съвета на ЕС.

По негово мнение графикът трябва да се изтегли напред и България да поеме председателството шест месеца по-рано, от 1 януари 2018 г. Струва ми се нелогично, нямам подготовка и възможност да обясня на българските граждани, че тези, които са пожелали да напуснат ЕС точно когато ще бъдат преговорите по напускането на Великобритания, да председателстват Съвета на ЕС. Не се наемам да мога да го обясня, посочи той.

След политическо пиянство махмурлукът е много по-тежък, коментира премиерът пред български журналисти в Брюксел по повод решението на Великобритания да напусне ЕС. Сега, когато британците виждат всеки ден какво се случва с борсите, парите и имотите им, как се местят цели структуроопределящи за тяхната икономика и финанси отрасли, мисля че си дават сметка какво са направили. Чак сега са започнали да се интересуват в Гугъл за какво става въпрос в ЕС, отбеляза Борисов.

Моите тревоги са повече, че пак предизборната им кампания ще мине под знака на това кой ще намери повече кусури на ЕС – това са моите страхове. Иначе ние за пореден път казахме, че сме изключително толерантни и към премиера Дейвид Камерън, и към избора на британците, макар всички да знаят, че в другите страни народите също очакват да се грижим не само за британците, но и за тях.

Великобритания е петата икономика в света, не е лесно да се взимат крайни решения. Затова с доста разбиране и толерантност нещата се отложиха за септември, когато евентуално те ще имат избори и нов премиер. Този процес се отдалечава доста във времето, дотогава ще си берат ягодите, аспержите, ще си вземат необходимите мерки, защото изведнъж се озоваха в ситуация, в която не е само лошо да си в ЕС, има и хубави неща, коментира премиерът в кулоарите на Европейския съвет.

Той изрази надеждата с Камерън да останат приятели и британският премиер, вече като депутат, да съумее да защити ЕС, както го е правил в кампанията за референдума, но с повече аргументи.

About the Author :

Leave a reply