Избраха нов шеф на прокурорите в Петрич, питат я за мигрантите
29.06.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Пиринка Костадинова е новият шеф на районните прокурори в Петрич. Тя бе единственият кандидат за поста и бе избрана единодушно за ръководител на обвинителите в граничния район от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Костадинова е прокурор от 2001 г., разследвала е престъпления само в Петрич. През последните 10 г. е била зам.-ръководител на структурата.

При изслушването й главният прокурор Сотир Цацаров и други магистрати от колегията я попитаха как районната прокуратурата в Петрич, в чийто район минават граници с две държави – Гърция и Македония, се справя с мигрантите. Костадинова обясни, че делата за незаконно преминаване на границата са типични за района, има добре организирани екипи от разследващи полицаи и прокурори, които приключват разследванията в кратки срокове. Имали съдействието и на съдиите, които бързо решавали делата. Като проблем посочи осигуряването на преводачи.

По повод на чужденците, които нахлуха у нас от Гърция в края на май, тя разказа как разследващите полицаи – две жени, са работили денонощно през уикенда, за да може в понеделник да влязат в съда 17 дела за незаконно пресичане на границата. Те завършиха с осъдителни присъди. Групите бяха по-големи, но останалите бяха деца, допълни Костадинова.

Незаконното преминаване на границата е тенденция, на вълни, стана ясно още от думите й. „Може да има 20 дни, в които да няма нито една група, а на следващия ден да се изсипе група от 40 човека“, каза тя. „Ако има увеличение, ще имаме нужда от помощ“, отговори още Костадинова.

Въпросът дали има нужда от още магистрати по граничните райони заради мигрантите създава напрежение между прокурори и съдии през последната седмица. Миналия четвъртък след скандал във ВСС главният прокурор Сотир Цацаров оттегли предложението си работна група на съвета да анализира ситуацията и да предложи евентуално мерки. Вчера стана ясно, че над 70 наказателни дела за незаконно преминаване на границата за един ден са попречили на шефа на съда в Царево да дойде до София, за да обясни, че се свръхнатоварени.

Особеностите на района на Петрич – две граници, много регистрирани там чужди фирми, обславят и специфични за района престъпления. „Климатичните особености са благоприятни за отглеждане на всякакви култури…“, започна да обяснява Костадинова, но бе прекъсната от главния прокурор с думите: „Да не обсъждаме канабиса. Физико-географските особености на Петрич и отглеждането на канабис са ни известни“.

Това бе втората процедура за избор на шеф на районната прокуратура в Петрич. При първата в края на март кандидат бе Надежда Шутова, но не събра нужния брой гласове. На въпрос дали се притеснява да пие кафе с адвокати, тогава Шутова отговори, че уважава всички юристи и няма проблем да общува с тях, „не е необходимо да се крием, непрекъснато са в нашите кабинети, каним ги на кафе и чай“.

Днес същият въпрос бе зададен и на Костадинова. Тя отговори, че адвокатите са страна в процеса и като такава поддържат колегиални отношения. „Но дотук. Всеки знае, че трябва да поддържа хигиена на контактите, това важи особено за малките градове“, каза Костадинова.

About the Author :

Leave a reply