Бъчварова: Борим тероризма с партньорски обмен на информация
30.06.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Терористичната заплаха е обща за всички страни и това налага обединяване на усилията и налагане на общи стандарти. Българските служби имат непрекъснат обмен на информация с колегите си от Турция, Европа и САЩ, а информацията е основното оръжие срещу тероризма. Това каза в интервю за БНТ вътрешният министър Румяна Бъчварова.

„Ние следим много внимателно информацията, която достига до нас. Правим анализи всяка седмица, обсъждаме ситуацията, определяме нивото на рискове и това, което сме постигнали към момента е, че имаме един много ясен план, по който отделните институции, различните нива на управление в държавата действат в ситуация на повишена заплаха“, каза Бъчварова.

„Имаме предписание за това как се действа, ако не дай си боже имаме такова събитие. Това, което констатираме по отношение на последния случай, е че на практика ние сме взели всички мерки, които сме разписали, и отделните институции вече знаят отговорностите си и действат без изрични разпореждания. Тази дилема между това да гарантираш сигурността и да запазиш правата като че ли все повече се измества в посока на сигурността“, каза вътрешният министър.

Междувременно остават да действат засилените мерки за сигурност на софийското летище след атентата в Истанбул. Аерогарата се пази и от баретите, и от специализиран отряд за борба с тероризма, и от жандармерия.

Текат постоянни проверки на пътниците, чакалните и всички помещения на терминалите. Целта е да се гарантира най-високата степен на сигурност, въпреки че данни за конкретна заплаха за националната сигурност или повишен риск на българска територия няма.

Днес следобед представители на спецслужбите ще представят пред депутати доклад във връзка с терористичния атентат на летище „Ататюрк“ в Истанбул.

About the Author :

Leave a reply