Юрист: Водим само фасаден дебат по антикорупционния закон
30.06.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Така нареченият широк обществен дебат по антикорупционния закон е фасаден, а проблемът с анонимните сигнали засенчва всички останали сякаш умишлено и обира недоволството. Тази позиция изрази пред БНР  юристът Ася Стоянова, според която изразените компетентни мнения и смислени аргументи не са променили законопроекта..

Относно фокусиращите основната част от вниманието анонимни, или неподписани сигнали, тя посочи: „Да държиш толкова на тези сигнали означава да признаеш, че не можеш за да запазиш анонимността на подаващите сигнали граждани, като се има предвид, че живеем в среда на култура на доносничество, наследена от комунистическия режим. Когато си анонимен, можеш да изфабрикуваш всевъзможни факти, данни и обстоятелства, без да носиш никаква отговорност за това.“

Новият проект набъбна с около 50 страници, което показва, че изначално е липсвала концепция за борба с корупцията, отбеляза още юристът по повод втория опит редактирана версия на законопроекта да влезе за разглеждане в народното събрание:

По почти механичен начин се обединиха три закона и три органа в едно. Реално не виждаме как ще се подобри координацията и ще се избегнат системните грешки от неадекватната работа на предишните органи. Всички функции сега се концентрират само в един орган, който се избира от народното събрание, каза Стоянова.

Ася Стоянова нарече още безумно въведение уредбата на местните инспекторати за борба с корупцията, които ще бъдат пряко подчинени на кметовете.

About the Author :

Leave a reply