Меглена Кунева отново представи своя антикорупционен закон в НС
30.06.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Парламентът обсъжда на първо четене Законопроект за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, внесен от Министерския съвет. Проектът беше представен в пленарна зала от вицепремиера Меглена Кунева, която е негов автор и защитник от началото на мандата на кабинета.

Текстовете предвиждат изграждане на единен антикорупционен орган – Национално бюро за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Бюрото ще обедини функциите и правомощията на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност и звеното в Сметната палата, отговарящо за проверките на имуществените декларации. Предвижда се бюрото да се ръководи от директор и четирима заместник-директори, избирани от парламента.

Кунева заяви, че създаването на добър, единен антикорупционен орган е в основата на новия закон. По думите й бюрото трябва да е единно, силно и да е отчетно пред обществото и пред Народното събрание. Според Кунева гарантирането на независимостта на бюрото е много важно. Тя предложи между първо и второ четене на законопроекта да се формира работна група от депутати и експерти, които да предложат законови гаранции за независимостта на органа.

С текстовете се предлага разширяване на кръга от декларираните обстоятелства в единна декларация, обхващаща информацията за имущественото състояние на лицата и данни за възможен конфликт на интереси като подробно са уредени правилата за деклариране и проверката им. Предвижда се разширяване и на кръга на лицата, задължени да подават имуществени декларации и специалните правила за проверка на декларираното имущество и интереси на магистратите.

Проектът предвижда възможност за образуване на производство по сигнали и медийни публикации. Според вносителите стремежът е да се засили значимостта на сигналната функция на гражданите и медиите.

Кунева заяви, че въпросът с т.нар. анонимни сигнали е един от най-чувствителните. Чухме страховете от злоупотреба, нека ги обсъдим и предложим най-добрия вариант за гаранции, каза тя.

В проекта е заложено изискването за проверка за почтеност на инспекторите като средство за гарантиране ефективността на антикорупционния орган. Предвидено е увеличаване на правомощията по отнемане на незаконно придобито имущество с цел преодоляване затрудненията до този момент при прилагане на процедурата по гражданската конфискация.

Имаме възможност да разширяваме съгласието, защото имаме общ проблем, който да решаваме, каза още Меглена Кунева.

About the Author :

Leave a reply