Радан Кънев: Законът срещу корупцията е по-лош, има мръсни сделки
01.07.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Гласувахме добър антикорупционен закон, но не се знае какво ще стане с него и това е тревожно, каза съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев пред БНТ за вчерашните действия на парламентаристите. Според него законът ще бъде окастрен между първо и второ четене.

Лошите си очаквания Кънев илюстрира така: в българския парламент от ерата на Фидосова насам реалните промени се случват между първо и второ четене. В парламента влиза фанфарен закон, в който се обещават големи неща, гласува се на първо четене, след това настава голямата сеч и накрая излиза боклук.

Така беше с промените в конституцията, даде пример той и обвини представителите на ГЕРБ, ДПС и ПФ за лошия резултат.

При вчерашното гласуване част от депутатите са подкрепили проекта „от чисто лицемерие“, каза Кънев и посочи ДПС.

За други това бе „мръсна политическа сделка“. Не е тайна, че Патриотичният фронт изтъргува подкрепата за този законопроект срещу ограничаването на правата на гласуващите в чужбина, каза лидерът на ДСБ.

Още преди повторното му гледане в комисии е ясно, че този антикорупционен закон обаче е по-слаб от предишния, който парламентът отхвърли, каза Кънев.

Като основна слабост той посочи политическото тяло, което е изместило предвиждания първоначално борд от експерти.

Нашето доверие парламентът да избира без партийни договорки е много ниско, изрази позицията на партията си Радан Кънев. „Ние правим ли си сметка, че корупцията е съсредоточена в парламента – как ще избираме органа, който да я разследва?“, запита той.

Пример в подкрепа на възраженията си Кънев даде и с гласувания тази седмица нов състав на Комисията за защита на конкуренцията. По думите му антимонополният орган е бил попълнен с тройкаджии от Югозападния университет и с лично протеже на Румен Овчаров, който е представител на държавата в „Лукойл“.

Изхвърлиха един изключителен учен, отбеляза за икономиста Георги Ганев лидерът на ДСБ. Изводът му е, че при второ поредно гласуване в парламента на този важен регуратор депутатите са загърбили и са прокарали корпоративни интереси.

About the Author :

Leave a reply