Реформатори предлагат да има заместник-главен прокурор
01.07.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

ДСБ и Гражданският съвет, част от Реформаторския блок, внасят днес в парламента предложение за промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат създаване на институцията „заместник главен прокурор“. Това съобщи пред журналисти в НС съпредседателят на ПГ на Блока Радан Кънев.

Целта по думите му е радикална реформа в прокуратурата, включително и създаването на институцията на независим заместник главен прокурор с антикорупционно звено към него, т.е. пряко въвеждане на румънския антикорупционен модел в нашето правосъдие.

Няма да допуснем замитане на темата за българската прокуратура под килима и няма да я изоставим, като в същото време сме отворени за диалог, който да доведе до реформа там, декларира Кънев.

Той припомни, че Гражданският съвет и ДСБ са „за“ гласуваната тази седмица на първо четене промяна в Закона за съдебната власт, която урежда съдийското самоуправление, но са срещу  текстовете за прокуратурата, защото там няма достатъчно промяна. Тъмносините имали съмнения обаче, че между двете четения и положителният елемент ще бъде орязан.

Ако предложението на ДСБ и Гражданите все пак мине, депутатите възнамерявали да внесат и пакет от норми за изменения в Наказателния кодекс. Това допълни Атанас Атанасов, зам.-председател на тъмносинята партия.

На въпрос той коментира, че с оглед на създалата се ситуация (последният атентат в Истанбул и редицата други терористични актове), за българските спецслужби трябва да бъдат заделени повече пари. Така както приехме да бъдат инвестирани няколко милиарда за отбрана, още толкова са необходими и за службите и сектор „сигурност“, смята депутатът.

About the Author :

Leave a reply