Борисов: Свършихме си работата по случая с атентатора от Истанбул
01.07.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Българските служби са свършили необходимото в случая с единия от атентаторите на летище „Ататюрк“ в Истанбул Ахмед Чатаев – Едноръкия, увери премиерът Бойко Борисов.

През 2011 година Чатаев е бил задържан в България на път за Турция и по-късно е бил освободен, въпреки че Русия е искала екстрадицията му.

„Това, което ме касае мен, е, че българските служби са свършили това, което е необходимо. След това вече не искам да коментирам решенията на съда, защото те се водят от конвенции, от международни спогодби, така че ако искат да отговорят – обществото ще е доволно”, каза в парламента Борисов.

Във всички случаи мога да коментирам какво е направило правителството по това време чрез неговите служби – те са го задържали, заяви министър-председателят, цитиран от БТА.

Вероятно са необходими още мерки срещу тероризма, каза той в отговор на въпрос дали е доволен от задействаните мерки по антитерористичния план. Предполагам, че правителствата в Париж, в Лондон, в Мадрид, в Москва, в САЩ са считали, че мерките им са достатъчни. Виждате, че терористичните актове вече стават толкова брутални, не че има хуманен, а в същото време светът се движи, каза Борисов. Той посочи, че когато се приложат по-твърди стъпки на летището например, се затруднява до голяма степен трафикът, придвижването и самото летище.

Затова управляващите се стараели да държат нещата под контрол чрез балансирана политика и застъпвайки позицията за мирно решение на конфликтите, изтъкна премиерът.

„В Сирия не можеш с война да постигаш мир. Винаги на колегите ми, когато сме имали срещи и в НАТО, и на Европейския съвет, съм казвал: имайте предвид, че маса човешки съдби там са подложени на изпитание – когато ти загине майка, брат, дете, хората минават на други вълни. Не може от четири страни да се мятат ракети в Сирия и да очакваме, че това ще доведе до мир или нещо полезно. Това не е много изгодно да се говори политически, защото всички сме „големи ястреби“. Но докато така се води международна политика, нищо добро не очаква света, заключи Борисов.

Няма регистрирана конкретна заплаха към България, но мерките за сигурност в страната са повишени заради атентатите в Истанбул. Това каза в отговор на въпрос днес във Варна главният секретар на МВР Георги Костов.

Той обясни, че има повишен риск на територията на целия ЕС, но посочи, че „за България няма регистрирана конкретна и каквато и да било заплаха“.

„Повишеният риск е факт и никой не трябва да си затваря очите, и във връзка с него са и засилените ни мерки за сигурност“, добави главният секретар.

Костов каза, че засилените мерки не означават, че ще насади някакво чувство за безпокойство в обществото.

Мерките са най-разнообразни и са свързани със засилено полицейско присъствие и засилени форми на контрол при влизане в обектите на критичната инфраструктура, допълни той.

About the Author :

Leave a reply