Дупничани измамени от „популярна каса“
01.07.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Министерството на правосъдието (МП) сигнализира на прокуратурата за фалит и източени спестявания на „Дупнишка популярна каса“. Това информираха от ведомството.

Преди ден правосъдното ведомство е получило оплакване от граждани, които са загубили парите си при неизяснени обстоятелства от „Дупнишка популярна каса“. Някои от тях били клиенти на фирмата повече от 10 години, но в един момент се оказало, че дружеството е обявено в несъстоятелност, а депозитите им в рамките на 100 000 лв. не са гарантирани.

Гражданите се обръщат към министър Екатерина Захариева с молба за помощ и съдействие по случая.

Министерство на правосъдието е изпратило незабавно сигнала, който е подписан от 35 граждани, на Върховната касационна прокуратура, където да бъде разгледан по компетентност.

Прокуратурата в Дупница е залята от сигнали на граждани, които са имали високолихвени депозити в кредитно-спестовната кооперация, известна като „Дупнишка популярна каса“, предаде БНР. В жалбите са посочени суми от 10 000 до 200 хиляди лева.

Повече от месец офисът на Популярната каса е затворен, а на вратата има съобщение, което информира клиентите, че поради предприети процесуални действия на членове на касата кредитно-спестовната кооперация няма да работи до изясняване на случая, като е посочена и дата – 15 септември. Обявен е и телефон, на който обаче никой не отговаря.

По информация, която все още не е потвърдена официално от разследващите органи, управителят на „Дупнишката популярна каса“  Георги Близнаков е обявил несъстоятелност на финансовото дружество.

Десетки хора са били привлечени като вложители заради високите лихви по депозити, вариращи от 9 до 14 процента. Повечето от тях са отчаяни, че няма да си върнат парите, тъй като има наложен запор и на други обекти, собственост на управителя Георги Близнаков – хотел в Сапарева баня и валутни магазини.

Говорителят на Районната прокуратура в Дупница Емил Павлов уточни пред БНР, че първият сигнал срещу популярната каса е подаден преди три месеца:

Има над 38 жалби във връзка с това, че е затворено. На служебните телефони никой не отговаря и съответно не могат да получат парите, които са вложили там. Проверката е приключила на 1-ви юни 2016 година, но поради необходимост от изясняване на допълнителни обстоятелства, а и предвид постъпилите жалби, е възникнала необходимост от извършване на допълнителна проверка по случая и е даден едномесечен срок за приключването ѝ.

About the Author :

Leave a reply