Актуални данни: Корупцията у нас се завръща с пълна сила
04.07.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

До 2011 година нивата на корупция у нас спадат, но сега отново са 22% засегнати годишно – т.е. милион и триста хиляди такива случаи веднъж годишно, което е много. Данните обяви по БНР Александър Стоянов от Центъра за изследване на демокрацията.

Той съпостави актуалните данни за корупцията с тези за криминалната престъпност и най-често срещаните престъпления, жертви на които годишно стават около 10 на сто. За да влязат в пълния им обем всички случаи на корупция в съдебната система е необходим огромен ресурс, коментира изследователят.

Проявите на корупция са канализирани в две големи групи – административна корупция и завладяване на държавата, подчерта Стоянов. Административната корупция включва единични дребни сделки на чиновници с по-нисък ранг, които заобикалят правилата и тези ситуации са безкрайно много. Завладяването на държавата се изразява в по-силни актьори, изградили корупционен щит и корупционни канали, по които си общуват с държавата, допълни той.

Има доста схеми, които изследователите от ЦИД са обобщили така – злоупотреби с обществени поръчки, скрита икономика на неспазване на данъчни закони в легална дейност, данъчни измами, контрабанда, нарушение на митническото и данъчното законодателство, блокиране на институции на контролната система и на правоприлагащи институции, медиен контрол.

В сравнителен план със страните в региона движението на България отбелязва негативна тенденция – в Сърбия процентите са 18, за Хърватия и Турция са 8, в Македония стойностите са като нашите, а Босна, Албания и Черна гора имат най-високи нива на корупция. В Дания стойността е 1%. Александър Стоянов изтъкна, че през 2001-2002 страната ни е стояла най-добре в регионален план и отбеляза, че антикорупционният закон е полезен, но сам по себе си нищо не прави.

Този закон е начало, което може да даде началото на борбата срещу корупцията. Засега обаче политическата воля е много колеблива, а нещата са като битката между Давид и Голиат. Тази своя позиция огласи Димитър Шишков от Движение „България на гражданите“: „Видях страх в очите на много от политиците в народното събрание и манипулативни изказвания, без да се чете сериозно закона, което ме кара да мисля, че този закон може да работи много добре. Законът е разписан много добре… Навсякъде има черни овце, които този закон трябва да измете от политическата сцена.“

Според Шишков въпреки политическата воля да се постави това начало, може да се случи и обратната хипотеза – законът да бъде приет в неработещ вариант: „Ако осакатим между първо и второ четене закона и допуснем прекалено много компромиси с него, той нищо няма да направи. Надявам се на следващите избори хората ще запомнят кои са променили закона така, че да не може да работи и дали искат тези политици да ги управляват.“

About the Author :

Leave a reply