Соня Найденова критикува съдебната власт по делата срещу корупция
04.07.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Корупцията е обществено зло. А последиците от нея рушат усещането за държавност. Трудно ми е да опровергая твърдението, че хората по върховете на съдебната власт са основните виновници, каза членът на ВСС Соня Найденова по време на форум, организиран от Центъра за изследване на демокрацията.

Тя обаче побърза да уточни, че това е нейна лична позиция, а не на ВСС.

Найденова припомни, че има редица дефицити по делата срещу корупцията. Има ниска разкриваемост и малко осъдени – предимно за дребни случаи. При йерархичната структура на прокуратурата е трудно да си обясним тези незадоволителни резултати. Последицата е, че корупцията по високите етажи изглежда имагинерна.

Вложеният публичен ресурс не кореспондира с резултатите на прокуратурата. За това и прокуратурата трябва да се разтвори и да не се занимава с нарушения, които се наказват с глоба, за да може да се концентрира върху тежки престъпления, посочи Найденова.

ВСС не успя с кадровата си политика и чрез дисциплинарната си дейност да разсее съмненията. Някои избори в съдебната система създават впечатление за покровителство, което върви и надолу.

Отказите да се образуват дисциплинарни производства дискредитираха ВСС, посочи Найденова и намекна за симбиоза между управляващи политици и членове на ВСС.

Тя определи ситуацията като стабилна безметежност. Политиците са длъжни на съдебната власт, по време на прехода я употребиха като се опитваха да я деформират и създадоха олигархични форми на влияние за вътрешно и външно въздействие. А техниките на отблагодаряване са чрез кариерано развитие, посочи Соня Найденова.

От всички органи за борба с корупцията, комисията по конфискация има най-голям резултат. И тя ще направи много ефективна работата на новия закон, каза вицепремиерът Меглена Кунева, която също участва във форума на Центъра за изследване на демокрацията. Според нея този закон не е искан от Брюксел, искат го българските граждани.

Аниткорупционното законодателство не може да реши всички проблеми. То набляга на конфликта на интереси и проверката на имуществото по висшите етажи, обществените поръчки, инспекторатите. Ако стриктно не приложим закона с желание и хъс, той ще остане на хартия. Не можем да допуснем това, каза Кунева и допълни, че е узряло обществено недоволство и усещане за спешност.

About the Author :

Leave a reply