Лозан Панов: Политиците стигат дотам, докъдето им позволим
04.07.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Политиците стигат дотам, докъдето им позволим, каза председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов по време на форум за противодействие на корупцията, организиран от Центъра за изследване на демокрацията.

Панов коментира темата за нерегламентираните контакти между политици и магистрати и отбеляза, че когато член на Висшия съдебен съвет (ВСС) и председател на ВКС получава СМС с уклончиво съдържание от министър-председателя, получателят на СМС-а трябва ясно да се разграничи от подобен тип взаимоотношения. По думите му това е една съществена част от антикорупционните реформи.

По думите на Панов без дълбока реформа в съдебната система няма как да се говори за антикорупционни реформи. Засега нашата борба с корупцията се свързва най-вече с промени в нормативната уредба, каза председателят на ВКС.

По думите му пример за това са последните поправки в Конституцията от миналата година, които касаят разделянето на ВСС на две колегии. Идеята им е била съдиите да се самоуправляват, независимо от прокурорите и с по-малко влияние от политиците, но след намесата на депутатите това не се е случило.

Лозан Панов заяви, че явлението на автоцензурата е по-лошо от корупцията, като в тези случаи дали от страх, лоялност или други подбуди съдията взима решение под натиск и ограничения, които сам си е поставил. Най-трудно биха повлияни подобни практики, а те за съжаление не са рядкост, каза председателят на ВКС.

About the Author :

Leave a reply