Правят нов опит да изберат шеф на Софийския апелативен съд
05.07.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Пореден опит за избор на нов председател на Софийския апелативен съд ще направи Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет.

Кандидатът е само един – Даниела Дончева, която сега е заместник-председател на съда и ръководи гражданското отделение.

Това ще е петият поред опит за избор на председател на съда. До този момент бяха отхвърлени кандидатурите на бившия председател – Веселин Пенгезов, на Стефан Гроздев и на два пъти – на съдия Нели Куцкова.

Вече две години най-големият апелативен съд у нас е без председател. Преди повече от месец от Българския институт за правни инициативи коментираха, че в концепцията на Дончева за управление на съда има множество сходни – или дори копирани- текстове от концепцията на предшественика ѝ Веселин Пенгезов, представена при избора му през 2014 г. За да бъде избрана, Дончева трябва да получи – поне 8 от 14-членната колегия.

В последния си доклад Европейската комисия отбеляза нежеланието на ВСС да избере председател на САС, дори когато в процедурата участва един кандидат.

За днешното гласуване на Съдийската колегия очакванията са, че, ако не отсъстват членове от мнозинството, известно като подкрепящо статуквото, единствената кандидатка ще бъде избрана.

About the Author :

Leave a reply