Връчването на приза „Почтен магистрат“ може да се провали
05.07.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Едва петима души са били номинирани за наградата „Почтен магистрат“, която ще се дава за първи път тази година от правосъдното министерство. Това става ясно от сайта на ведомството, пише „Сега“.

Да номинират могат съдии, следователи, прокурори, съдебни служители, адвокати, юристи, студенти по право и журналисти.

Номинираните са прокурорите Божидар Джамбазов, Тодор Куюмджиев и Станимир Димитров. Сред съдиите номинациите са зам.-председателят на Върховния касационен съд Павлина Панова и Севдалин Божиков от Пловдивския апелативен съд.

„Наградата „Почтен магистрат“ няма финансово изражение. Отличените магистрати ще получат диплом и плакет на Министерство на правосъдието“, пише на сайта на правосъдното министерство. Като цели на наградата са посочени: „да бъдат отличени магистрати: съдия, прокурор и следовател, които са уважавани, благородни, достойни, почитаеми, достопочтени, допринасят с конкретни действия за развиване и утвърждаване на конституционните права на гражданите, за етичност в поведението на колегията, защитават правата на човека, утвърждават върховенството на правото, актовете им са обосновани и съобразени с достиженията на правната наука в съответната област“.

Засега няма обяснение за изключително слабата активност. От ведомството обясниха, че само приемат номинациите. Засега не е ясно и каква е активността при гласуването. Днес е последният срок за номиниране. Резултатите трябва да станат ясни на 13 юли.

About the Author :

Leave a reply