ВКС върна делото за убийството на Яна Кръстева
05.07.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Върховният касационен съд (ВКС) е върнал делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина за ново разглеждане от Апелативния съд заради съществени процесуални нарушения и липсата на достатъчна яснота за автора на деянието. Това се разбира от сайта на ВКС, цитиран в „Дневник“.

Върховните магистрати са отменили решението на втората инстанция от края на юли 2015 г. и са указали делото да се разгледа от друг състав на същия съд. Тогава Софийският апелативен съд измени присъдата на Николай Русинов-Чеци, който е обвинен за убийството на Яна Кръстева, на 19 години затвор.

На първа инстанция Чеци получи доживотен затвор. Според върховните съдии не е докрай доказано, че Чеци е извършил престъплението, не е изяснена обстановката, в която младото момиче е било убито. Разследващите не са и изследвали състоянието на подсъдимия по време на престъплението.

Върховните магистрати – в състав Татяна Кънчева, Елена Авдева, Биляна Чочева, са намерили, че обстоятелствата, които са относими към авторството и начина на извършване на престъплението, не са установени в съгласие с изискванията за внимателна и съвкупна оценка на доказателствените материали.

Липсва пълен и коректен анализ на доказателствената съвкупност, която е съдържала противоречия и те не са били разрешени по надлежен начин.

„В резултат на неправилния подход при проверката и оценката на доказателствените материали е допуснато разкъсване на връзката между отделните групи доказателства и експертни изводи, които са били само изброявани в мотивите, но не и комплексно оценявани съобразно тяхното значение и относителна тежест“, аргументират се още магистратите.

Според ВКС възраженията на защитата за неубедително формулиране на извода, че автор на престъплението е подсъдимият Русинов, са основателни.

„В светлината на новоприетите факти за механизма на изпълнението му, недостатъчна яснота за крайния час на настъпване на смъртта, както и поради игнориране на данни за присъствие на други три лица, за което са свидетелствали редица веществени доказателства“, пише в решението на съда.

При излагане на мотивите на съдебния състав в Апелативния съд връзката между доказателствата е разкъсана и не е ясна картината, която те очертават, смятат върховните магистрати.

Това според тях води до невъзможност да се проследи доколко правилно съдът е формирал вътрешното си убеждение при оценката на доказателствата, както и дали е трябва дали да се назначават допълнителни експертизи. Липсват конкретни и съдържателни мотиви, които да обосноват наличието на пряк умисъл при извършване на деянието от страна на подсъдимия. Въззивният съд не е коментирал и данните за личността на Чеци, психологичния му профил, а също и пияното му състояние по време на деянието.

Яна Кръстева беше убита на 9 юли 2011 г. в Борисовата градина. Тялото й бе намерено няколко дни по-късно, а Чеци беше задържан половин година след убийството.

Първоначално той беше неоткриваем и беше обявен за национално издирване. Русинов се включи в скайп разговор с Мартин Карбовски няколко седмици след това. Впоследствие той беше задържан за кратко на летище София и след това освободен. Първоначално арестуван беше Пламен Трифонов, който прекара четири месеца в ареста, а впоследствие прокуратурата свали всички обвинения срещу него.

Разследващите се насочиха към Русинов, след като излязоха резултатите от международно изследване на намерените по тялото на Яна косми. Тогава стана ясно, че два от тях са на Русинов, и тогава той призна, че двамата са имали сексуален, но доброволен контакт, след което Чеци си е тръгнал, като оставил момичето да спи в храстите.

About the Author :

Leave a reply