Образователното министерство дава на прокурор свои служители
06.07.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Министърът на образованието Меглена Кунева поема управлението на Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, а Министерството на образованието дава на прокурор свои служители. Сигналът е за конфликт на интереси и недобросъвестно усвояване на европейски средства.

Случаят касае идентичните проекти на три сдружения на стойност 1,5 милиона лева по програма „Подкрепа за предучилищно образование“ на децата в неравностойно положение. Те са създадени непосредствено след обявяването на критериите за кандидатстване и са с едни и същи хора в управителните съвети. Започва дисциплинарна процедура спрямо оценителите от министерството, а одитният доклад е изпратен на прокуратурата.

Няма да бъдат сключени договори с тези три сдружения. Тече втора проверка за проектите от училищното образование, тъй като и там имаме сигнал за същите лица и ние искаме да знаем, има ли схема вътре или извън министерството. Че нарушения има, това е установено. Въпросът ни е дали те са резултат от недоглеждане, или е нещо по-сериозно.

Да се търси дисциплинарна отговорност от директора на центъра за контрол и оценка на качеството на образованието, каза Кунева.

Установен е конфликт на интереси при преподавателката Мадлен Христова, която е укрила, че преподава на седмокласници, а в същото време е била главен експерт по математика в центъра, където се изготвят изпитните тестове.

About the Author :

Leave a reply