Президентските избори ще са на 6 ноември, ГЕРБ има „готов играч“
06.07.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Президентските избори най-вероятно ще се проведат на 6 ноември. Датата е предложена от ГЕРБ и за нея има консенсус между всички партии в Народното събрание, освен БСП.

Според ГЕРБ, при вот на 6 ноември, евентуален балотаж ще се проведе на 13 ноември. Така ще има повече време за подготовка и кампания.

От БСП твърдят, че изборите трябва да са на 23 октомври, а балотажът, ако има такъв – на 30 октомври. Така всички дела по вота ще бъдат приключени до края на месеца и целият ноември може да бъде посветен на бюджетната процедура.

По закон датите трябва да са между 21 октомври и 21 ноември. Органът, който насрочва изборите, е НС.

В интервю за бТВ тази сутрин лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев обяви, че ГЕРБ и ДПС преговарят за общ кандидат за президент.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви по-късно в парламента, че „никога, по никакъв повод не са водени такива разговори. Някой иска отново да се направи значим“.

„Ако има тайни преговори, те са толкова тайни, че ние в партията не знаем за тях“, каза депутатът от ДПС Станислав Атанасов.

Премиерът Бойко Борисов, който пристигна в НС за традиционния блиц контрол, заяви, че за него датата на изборите няма значение, а ГЕРБ разполага с готов играч.

Единствената причина да изчакам последния момент е да може сегашният президент да си изкара мандата в необходимия комфорт – непрекъснато идват президенти, той пътува. Трябва да има авторитета както президента Обама, който скоро също няма да е президент. Това обясни пред медиите в парламента Борисов.

Това, което досега съм чувал е, че се търсят все някакви кандидати, които да са общи, на много хора. Не мога да разбера, ако разсъждаваме, защо тогава партиите изобщо ще издигат кандидати, ще харчим партийни пари, пита премиерът.

Борисов още утре можел да каже кой ще е човекът на ГЕРБ за „Дондуков“2. „Имам готов играч, но, ако модата е такава – партиите да не участват в президентските избори, мога и аз да отговоря на модата. Ще подходя по същия начин“, даде заявка лидерът на ГЕРБ. И поръча на журналистите да питат защо другите формации подхождат по този начин и дискредитират цялата политическа система.

Засега, което виждам като конкуренция, продължи Бойко Борисов – РБ заявиха, че Гражданският съвет ще номинира кандидат, т.е. няма да носи партийна принадлежност, не може да му се търси отговорност по никакъв начин от никого. Сходна била позиция на БСП – търсели коалиция с редица партии, а лидерът им не искал да поеме отговорност.

За премиера обаче темата в момента не била тази, защото имало да се свърши много работа до кандидат-президентския вот. И тук много не ми е ясно как партиите ще отчетат кой е техният кандидат като до този момент заявяват, че ще търсят някой друг да им ги издигне, върна се към тезата за абдикацията на другите политически сили Борисов.

„Неслучайно ги изчаквам, за да видя докъде ще им стигне фантазията в издигането на кандидат-президент. До този момент основните сили са заявили, че няма да имат свой, а ще има някакви хора, които ще изберат двойка, която всъщност няма да е от тях, а от някой друг“, разясни той.

Все пак отчете, че в България има хиляди достойни хора. Но тогава каква е ролята на партиите, добави Бойко Борисов.

About the Author :

Leave a reply