Комисия: Няма „шпицкоманда“ в прокуратурата
06.07.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Етичната комисия към прокурорската колегия не е открила никакви нарушения в държавното обвинение при проверката на сигнала на следователя Бойко Атанасов. Той твърдеше, че делата срещу хора от властта се водят като дела срещу неизвестен извършител, че върху обвинителите се осъществява натиск, че няма случаен принцип за разпределение на делата.

Според Атанасов в прокуратурата има „шпицкоманда“ на подчинение на главния прокурор Сотир Цацаров.

Решението на етичната комисия е взето единодушно вчера, съобщава сайтът defactolegal.bg. Председателят Ясен Тодоров заявява, че са изслушани всички свидетели, изискани са всички материали, привикан за втори път е бил и шефът на столичното следствие Иван Иванов. Главният прокурор Сотир Цацаров няма да бъде изслушван, защото нямало причина за това.

За първи път за положението в прокуратурата Атанасов разказа пред сайта „Биволъ“. Впоследствие следователят беше изслушван пред ВСС заедно с други негови колеги от Столичния следствен отдел.

Следователят изнесе смущаващи данни за разпределението на делата и за това как е бил изнудван да се откаже да води конкретно разследване, а вместо това да оглави районната прокуратура в Кюстендил. По думите му през 2013 г., когато депутатът от ДПС Делян Пеевски и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов си комуникираха през парламентарната трибуна и Пеевски заплаши Цветанов с проблеми с прокуратурата, делото срещу бившия вътрешен министър е пристигнало на следващия ден.

Според Атанасов от 120 дела миналата година 115 са били срещу неизвестен извършител. Атанасов заяви, че е скептичен от изхода на проверката, започнала по негов сигнал, но по желание на главния прокурор Сотир Цацаров.

About the Author :

Leave a reply