Промяна в мнението на прокурорите за нуждата от Механизма за сътрудничество на ЕК
07.07.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Половината от прокурорите в България смятат, че е по-добре механизмът за сътрудничество и контрол на Европейската комисия (ЕК) да отпадне, защото от него няма съществена полза.

Данните са от национално представително проучване на агенция Global Metrics по поръчка на Българския институт за правни инициативи (БИПИ) и изследва нагласите за реформи в съдебната система, предаде БНР.

Само преди 2 години обаче мнозинството от редовите прокурори са смятали, че наблюдението има положителен ефект върху реформата в държавното обвинение, коментира социологът Радостина Ангелова.

„За мен обясненията са чисто конюнктурни. А каква е официалната позиция на ръководството на прокуратурата, което доведе до този обрат – към 2014 г., когато ние правихме изследването, имахме шанса да бъдем потопени в тези по-оптимистични, малко по-либерални нагласи, защото решението беше направено доста непосредствено след старта на мандата на главния прокурор“, каза Ангелова.

„Фактът, че има такова обръщане сред редовите прокурори, лично за мен означава, че натискът, буквално, в прокуратурата се е увеличил неимоверно през тези две години“, коментира пък директорът на Българският институт за правни инициативи Биляна Гяурова.

„Със съжаление трябва да отбележа, че що се отнася до текстовете относно прокуратурата аз нямам усещането, че прокурорската професионална общност може да коментира тези текстове“, каза от своя страна бившият правосъден министър Христо Иванов.

„Нямаше нито такива регионални обсъждания, нито форуми, на които редовите прокурори да имат възможност да коментират какво те мислят, че трябва да се случи в прокуратурата и това е много обезпокояващо. Аз още като министър неколкократно призовах предложенията, които бяха изработени от ръководството на прокуратурата и качени на сайта на прокуратурата, без да бъдат обсъдени с редовите прокурори, да бъдат подложени на максимално широко обсъждане“, коментира Христо Иванов.

Главният прокурор Сотир Цацаров неведнъж се обявява против Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК след последния доклад от януари тази година, в който се посочваха редица пропуски в съдебната система и прокуратурата. На дискусия в Европейския парламент с български евродепутати Цацаров поиска неговото отпадане, като заяви, че препоръките в доклада били общи и без логика.

About the Author :

Leave a reply