ГЕРБ: В отиващият си парламент нямаше много място за „грозни пазарлъци”
11.01.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Трябва да работим достойно и отговорно до последния момент, мислейки какво послание оставяме на българите в качеството си на законотворци, а не да използваме парламентарната трибуна за предизборна агитация и обругаване на опонентите. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в декларация от името на парламентарната група при старта на днешното заседание на парламента.

„Примери в тази посока не липсваха дори в светлите Коледни и Новогодишни празници от страна на БСП“, посочи той. „Очаквам всички народни представители от 43-тото НС да проявим мъдрост и прагматизъм и да отчетем с консенсус добре свършената работа по отношение на законодателната дейност на този парламент“, обясни Цветан Цветанов.

„Трябва да бъдем искрени с хората и откроено да споменем това, за което не ни достигна време. Вероятно не всички са удовлетворени от качеството на отделните закони и по-добре българите да знаят оценката ни отсега, отколкото в последствие да се говори за законодателен праг и да се хвърля сянка на негативизъм върху работата на парламента“, заяви председателят на групата на ГЕРБ.

„Няма такова понятие като лоша работа на парламента, има конкретни имена на депутати, парламентарни групи и комисии, които допринасят за добрите резултати на работата ни, но има и такива, които откровено пречат“, коментира Цветан Цветанов. „От ГЕРБ ще отидем при избирателите с отчет за работата ни в парламента и ще положим усилия за свършената от нас работа да получим реален отговор от кампанията преди изборите“, посочи той и допълни, че ГЕРБ гради кампанията си и заявката си за участие в изборите единствено на база на свършеното.

Според Цветан Цветанов ПГ на ГЕРБ истински се е отворила към сътрудничество в този парламент. „Моралът на ГЕРБ ни задължава да настояваме да се уважи желанието на избирателите за промяна в политическата логика на управление на държавата“, заяви той и призова народните представители да се съобразят с волята на българските граждани, да се мобилизират и да положат необходимите усилия за тази промяна. По думите му всяко несъобразяване ще доведе до задълбочаване на политическата криза.

По думите му опитът на ГЕРБ е показал, че отиващият си парламент е бил един от тези, в които не е имало много място за „грозни пазарлъци”.

Чест прави на кабинета Борисов, че не делеше проблемите на „по-близки до програмата на партия ГЕРБ” и „по-отдалечени от нея, каза още Цветанов.

„Чрез парламентарната си дейност от последните две години ГЕРБ успя да промени до голяма степен и очакванията на своите избиратели. Избирателите на ГЕРБ се научиха да приемат необходимите компромиси, те свикнаха да подкрепят диалога на своята партия с други политически сили в името на добри консенсусни решения“, заяви Цветанов.

„Ние съзнаваме, че често забавяхме важните решения за нашите структури по места в името на по-общите задачи, диктувани от обществените приоритети. Чест прави на кабинета Борисов, че не делеше проблемите на „по-близки до програмата на партия ГЕРБ” и „по-отдалечени от нея”“, допълни той и поясни, че правителството е работело по своите политики с ясното съзнание, че общественото одобрение към работата му ще бъде на приливи и отливи.

„Кабинетът на Борисов не търсеше лекия път и евтината популярност. Факт е, че този кабинет успя да издигне високо глас в европейските институции и да търси най-доброто решение на националните ни проблеми с европейска помощ. Ценен принос на нашия кабинет е, че запази на завидна висота еврооптимизма на българите и съпричастността ни към европейската перспектива. Това се оценява много високо от европейските ни партньори“, коментира още Цветан Цветанов.

„В края на управлението си отчитаме рекорден за последните 8 години икономически растеж и бюджетен излишък, който директно води до намаляване на държавния дълг. Доходите на българите се увеличиха, а безработицата намаля значително. Продължихме успешно да подобряваме инфраструктурата в страната ни, използвайки пълноценно ресурсите на европейската солидарност, от които само преди две години бяхме изолирани“, поясни Цветанов.

По думите му всички тези усилия на кабинета Борисов са оценени от партньорите ни в Брюксел, които са насочили към България специализирана помощ от 160 милиона евро за справяне с миграционния натиск и укрепване на сигурността по границите ни.

About the Author :

Leave a reply