2021

Адвокатите Мария Петрова и Хари Хараламбиев с награда “Адвокат на годината” за 2021 г.

Адвокат Мария Петрова получи наградата “Адвокат на годината” за 2021 г. в деветото издание на Националните награди за правосъдие. Събитието се проведе на 3 декември в София.

Такава награда грабна и адвокатът от Пазарджик Хари Хараламбиев, който не успя да присъства по време на награждаването. Двамата с адвокат Мария Петрова финишираха с равен брой точки от журито на конкурса.

 

Над 25 хил. лв. събраха адвокати и магистрати на Благотворителния бал на юристите за деца с ДЦП

Адвокат Петрова е основател на първата в България специализирана кантора по медицинско право LexMedicaBG. Тя е сред малцината специалисти в Европа, притежаващи магистърска степен по хуманна медицина (завършила е Хуманна медицина в Медицински университет – София и е лекар), а последствие и право в Юридическия факултет Софийски университет “Св. Климент Охридски”, където се дипломира като юрист. Адв. Петрова е завършила Здравен мениджмънт и обществено здраве в Медицински университет – София, Факултет по Обществено здраве – София Специализирала е в Англия, Германия, Австрия и Франция в области като „Медицинско право”, “Европейско здравно право”, “Здравна медиация и разрешаване на конфликти в здравеопазването”, “Правни аспекти на медицинските/лекарските грешки”. Работила е като експерт по здравеопазването в Институцията на омбудсмана на Република България, като правен консултант в неправителствени организации, защитаващи правата на пациентите и гражданите, сред които Национална пациентска организация, Българска асоциация за закририла на пациентите, УНИЦЕФ, Български Хелзинкски комитет.

Мария Петрова е правен консултант на “Партньорство за здраве”, консултативен орган към Министерски съвет; Правен експерт към Европейската комисия в ресор електронно здравеопазване; Член е на Софийска адвокатска колегия и Международния съюз на адвокатите. Член е на Световната асоциация по медицинско право; два пъти отличена като „Най-добър млад учен в сферата на медицинско право“ на Световните конгреси по медицинско право – Баку – 2017г.; Тел Авив – 2018г. Лектор и преподавател в областта на медицинското и здравно право в страната и чужбина, като преподава на медици и юристи; Автор е на редица статии в областта на медицинското и здравно право. Един от седемте български адвокати избрани по програма “Млади лидери в сферата на правосъдието”, което и дава право да проведе професионално обучение в САЩ, фокусирано върху най-добрите практики в сферата на върховенството на правото. В моминта води дела срещу Здравната каса за достъп до лечение, тази година води над 30 дела за лекарски грешки, дела по чл. 123 за причиняване на смърт по непредпазливост, няколко дела за документни измами за източване на Здравната каса, дела за достъп до лекарства, 2 дела срещу държавата за липса на медицински стандарти и за липсата на добра медицинска практика. Всички стратегически дела за отказ на лечение на деца в чужбина ги гледа Про Боно. Владее английски, немски и турски език.

Останалите номинирани бяха Мария Даскалова, Николай Цветанов и Петър Николов – те бяха обявени от журналиста от actualno.com Димитър Лазаров.

 

Адвокат Хари Хараламбиев е роден на 10 юли 1939 г. Завършил е юридическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Адвокатства в град Пазарджик, който смята за своя столица. Той е носителят на тазгодишната Национална награда „Константин Величков“ на Община Пазарджик, която е посветена на изтъкнатия възрожденски деец и един от най-ярките строители на следосвобожденска България – Константин Величков.

Хараламбиев има много дела през последната година и всички ги приема по еднакво ключов начин.

Известни такива са за двойно убийство на баща и син в Пловдив; грабеж в Пазарджик с наранени. Завежда дело срещу прокуратурата на РБ за причинени вреди. Според него няма значително и незначително дело, за всеки негов клиент неговото дело е най-важно.

Относно убийството в Пловдив, синът Христо Василев Ботев и чичо му Йордан Звезделинов Таков, както и 3-то лице, което бива разпитвано, са собственици на дружество. И тримата са учредители на фирмата. От няколко години бизнесът им бил в криза. Печалбите намалявали драстично. Счита се, че това е причината за жестокия скандал между лицата. При разпитите Йордан не отрекъл, че е застрелял първия си братовчед и племенника си, но отказвал да уточни защо точно са се скарали. Бил обяснил, че Христо и баща му претендирали той да им плати определена сума за фирмените дялове и след като си поискали от него парите, настанал скандал. Обвиняемият не крие наглостта си в съда, Хараламбиев защитава семейството на пострадалите.

Интересно от фактическа и правна страна е и негово дело в Разград, което приключи тази година, в което лице е обвинено за убиец, а в последствие се установява, че убиецът е неговият шофьор. И двамата са лишени от свобода за дълъг период от време, като по думите на Хараламбиев, делото е останало с доста въпросителни в съда.

Едно от знаковите му дела е по дастичен грабеж в Пазарджик, при който трима души, от които единия испанец. Кражбата в особено големи размери е завършила със стрелба по жертвите, двама са били в много тежко състояние и само навремената медицинска помощ ги е спасила, като една от жертвите е осакатена за цял живот. Тримата извършители биват осъдени на 20 години затвор. Хараламбиев защитава пострадалите.

В момента води дело срещу Прокуратурата на РБ за причинени вреди по ЗОДОВ, завел е това дело вследствие дело за приствоявания, като неговата подзащитна е била дадена неправомерно на съд и в последствие оправдана.

Признат е за един от най-добрите юристи в областта на наказателното право. Адвокат, член на Съюза на писателите, поклонник на живописта и всички останали изкуства. Той е единственият председател на общински съвет в Европейския съюз, който през XXI век крачи без мобилен телефон, компютър и часовник, пледоариите си ги пише на пишеща машина. Прелетял е над седемдесет пъти до Либия, за да търси справедливост за нашите медици. Приел мисията на техен защитник при условие, че няма да вземе за труда си нито лев. Отвърнали му, че и без това няма кой да му го даде. Платили му със слава. Много голяма част от професионалният си живот отдава на делата му в защита на мед. сестри в Либия.

Той е единственият адвокат в България, който издава 4 тома с книги по свои пледоарии с ред значими наказателни дела – книгите са „Ако имате търпението“, „Казах, отсъдете“, „Ако имате търпението, отсъдете“ и „Марсианската долина“, в която описва с подробности всички негови впечатления, речи, ситуации пред върховния съд в Либия.
Автор е на книгите „Съдии, казусът ви принадлежи“, „Вътрешно око”, „Докосване до думите“. Не може да определи коя е ключова или любима негова книга, но силен отпечатък му оставя “Мълчалива поезия”, в която има възможността да вземе интервюта на 20 художници. Интересното е, че на всички задава еднакви въпроси и иска да покаже колко индивидуални и пъстри са всички те като личности.

Последната му книга се казва „Неопитомени думи“, в която разказва и за големия български прокурор Красимир Жеков (обвинителят на Тодор Живков).