Актуално

Американски фармацевтичен гигант обяви, че има хапче срещу ковид

Американският фармацевтичен гигант “Мерк” (Merck & Co) обяви, че разполага с експериментално противовирусно хапче, способно да намали опасността от смърт или настаняване в болница на най-застрашените от развиване на остра форма на COVID-19. Експерти оценяват първоначалните данни като потенциален пробив в начина, по който се лекува коронавирусът.

Ако получи разрешение от регулаторите, молнупиравир (molnupiravir) може да се окаже първият антивирусен препарат срещу COVID-19, който се приема през устата. Компанията и партньора ѝ “Риджбек Байотерапютикс” (Ridgeback Biotherapeutics) обявиха, че планират колкото може по-скоро да подадат документи за регистриране на лекарството от федералната администрация по лекарствата и храните (FDA)

При съобщаването на новината акциите на Moderna изгубиха в петък сутринта 15% от стойността си или 22 млрд. долара от пазарната оенка на компанията. В края на деня загубата бе 10% от цената и това бяха и най-слабо представителите се акции в индекса S&P, който иначе отчете леко повишаване от 0.1%. Акциите на BioNTech и Novavax (нейната ваксина още не е одобрена в САЩ) се обезцениха с 13% и 18%, което са още 12 млрд. долара пазарна оценка. Дори Pfizer и Johnson & Johnson, който са далеч по-независими от пазара на ваксини, изгубиха сутринта до 3%. В същото време акциите на “Мерк” поскъпнаха с 9%, което добави към капиталовата ѝ оценка 18 млрд. долара.

Pfizer, Roche и Atea Pharmaceuticals също тестват подобно лекарство. Коментарите за експерименталния продукт на “Мерк” са обнадеждаващи. Според Амеш Адалжа от Центъра за здравна сигурност към университета “Джонс Хопкинс” приеман през устата медикамент “може да промени риска от хоспитализиране до такава степен, че да промени правилата на играта”.