Актуално

Англичанин се сдоби с първото в света 3D принтирано око

Пациент от Лондон е станал първият в света, на когото е имплантирана очна протеза, отпечатана на 3D принтер, предаде Франс прес, позовавайки се на болницата в британската столица, която извършва интервенцията.

Стив Вързи “ще бъде първият човек в света, който ще получи изцяло цифрово създадено, 3D отпечатано око“, се посочва в изявление, направено от Центъра за биомедицински изследвания “Мурфийлдс”.
Използването на 3D печат прави възможно да се намали наполовина времето, необходимо за производство на изкуствено око, което в момента е около шест седмици. Същевременно методът позволява да се правят по-реалистични импланти, обясняват от болницата.

$Нуждая се от протеза от 20-годишен и винаги съм се чувствал неуверен заради това”, казва пациентът Стив Вързи, 40-годишен инженер от Лондон.

Когато излизам от къщи, често се поглеждам втори път в огледалото и не харесвам това, което виждам”, споделя още той, и допълва, че новото око, което е тествал по-рано през месеца, е “фантастично”.

Настоящите акрилни импланти изискват предварително създаване на матрица на очната кухина – тежка и инвазивна процедура, особено за деца, които може да се нуждаят от обща анестезия. След това те се поставят и оцветяват.