Актуално

Без ново правителство няма време за промени в Изборния кодекс

За да бъдат направени промени в Изборния кодекс, за каквито се обявява новото мнозинство в парламента, е нужно да бъде дадено време на Народното събрание, а такова време, ако не се състави нов кабинет, реално няма, коментираха за temida.tv конституционни адвокати. Бързо направени промени тук и там на парче ще доведат до множество критики и до сериозен негатив за тези, които са ги предложили и направили, твърдят запознати.

Ако не бъде съставен нов кабинет и се стигне до назначаване на служебен кабинет от президента, парламентът трябва да бъде разпуснат и съответно всички заявки за законодателни промени, които формациите правят през последните дни, няма да могат да се реализират и заблуждават избирателите, дали гласа си за тях.

Така ще увиснат във въздуха например новосформираната комисия за ревизия на кабинетите на ГЕРБ за 10 г. назад, както и внесените изменения на “Демократична България” в сферата на правосъдието. Да не говорим за промените в Изборния кодекс, свързани с въвеждането на дистанционно гласуване за българите в чужбина, отпадането на ограничението за броя на секциите зад граница, както и исканията за смяна на състава на ЦИК.

Осъзнали тази реалност някои от партиите започнаха да говорят недвусмислено, че

е добре да има правителство, излъчено с мандата на “Има такъв народ”

макар и то да не се задържи 4 години на власт. Но което ще даде време на НС да направи наложителни промени в Изборния кодекс.

“Около ИТН трябва да бъде фокусиран опитът този парламент да излъчи “управление на промяната”, обяви днес лидерът на “Да, България” Христо Иванов.

Не можем да говорим за безусловна подкрепа. Нашето условие е наистина това да бъде правителство на промяната, което да има капацитета и персоналния състав, който да реализира тази промяна… Ще подходим конструктивно и добронамерено. Надяваме се да не ни се налага да излъчваме министри в това правителство. Но да не избързваме, да видим, ако изобщо ни бъде поискана такава подкрепа“.

Доста по-категорична бе Татяна Дончева от “Изправи се! Мутри вън!”. Тя заяви, че ще е разумно да се излъчи правителство, което да управлява до Нова година, за да се осигури плавно превземане на властовите позиции на ГЕРБ и да не се проведе кампания за президентските избори в условия на служебен кабинет.