Актуално

Борисов: Няма да ме вкарат в словоблудството, няма да си изпусна нервите

Рано сутрин в неделя Бойко Борисов реши да даде пресконференция в централата на ГЕРБ. На нея той се опита да отговори на всички натрупани въпроси към него от опонентите му в парламента – защо е разпуснал Националния оперативен план (НОЩ) по ковид-кризата, какво се случва с Плана за възстановяване и устойчивост и други актуални теми.

“Сега вместо мнозинството да се хване и да си направи щаб, ако искат да вършат работа… Ако целта им е не да гледат плана, а мене да ме вкарат в словоблудството – е няма да стане, няма да си изпусна нервите“, каза премиерът в оставка. Според него опонентите му в НС искат да правят само скандал.

“Злобата им, реваншизмът им стигна то там, че те в петък – толкова искаха бързо да се саморазправят, че приеха оставката на кабинета. И сега възниква спор”, обясни той и уточни, че оставката на старото правителство се гласува след като бъде избрано ново правителство.

Борисов заяви и че е станало ясно на всички, че ГЕРБ и ДПС не са имали нищо общо и че целият летен преврат, започващ с Росенец и Христо Иванов, е добре координиран като общо действие на “Да, България” и ДПС.

Вече има ново управляващо мнозинство, обяви той, като уточни, че ги е гледал по снимките “как си приказват приятелски Наско Атанасов с Данчо Цонев”.

Възнамерявам да се явя в парламента, отговори той на журналистически въпрос

Премиерът обясни, че по време на своето управление се е справил с много проблеми в държавата. “Благодарение на мен не разбрахте за миграционна криза. По този начин се справихме и с гръцката финансова криза”, каза Борисов. Той определи управлението на пандемията у нас като “много умело”.

“Аз днес като си прегледах моите обещания, си намерих само едно, което съм изпуснал. И това е скенерът за Окръжна болница – оправете го и това”, каза той, обръщайки се към министрите.

Планът за възстановяване и устойчивост на България може да бъде изпратен и от Народното събрание, каза вицепремиерът Томислав Дончев. Разработването на плана не е като да пишеш есе, добави той. От август месец обсъждам плана със синдикатите, каза вицепремиерът.

Над 200 души са работили по плана, имало 38 работни сесии с ЕК, обясни Борисов. “Аз съм отговорен човек и не случайно сме работили много по този план”, каза Борисов.

Фискалният резерв в края на март е 7,9 млрд. лв.

В началото на следващата седмица ще надхвърли 8 млрд. лв. Тоест имаме два пъти по-голям резерв от минимално изискуемия по закон, съобщи на пресконференцията финансовият министър Кирил Ананиев.

Още по темата:

Задължиха Борисов да отиде в парламента

Без ново правителство няма време за промени в Изборния кодекс