Актуално

Бъдещият кабинет иска да “уволни” Гешев и да закрие спецправосъдието

Бих се радвал главният прокурор сам да си даде оставката, за да не се занимаваме с него. Човек трябва да знае кога е време да се оттегли.

Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков след разговорите на партията му с представители на БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ“ за целите на политическите сили в правосъдието.

Във вторник бе първият ден на срещи между партиите в опит да бъде съставен редовен кабинет.

Срещата продължи три часа и половина, а на финала „Продължаваме промяната“ обобщиха някои от решенията, по които беше постигнато съгласие по отношение на съдебната реформа.

Ето ги и темите, за които се споразумяха ПП, ДБ, ИТН и БСП – Реформа на Висшия съдебен съвет и разделянето му; Изборът на председатели на ВКС и ВАС да става максимално прозрачен; Закриване на специализиран съд и специализираната прокуратура; Искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев; Промяна в правомощията на главния прокурор; Увеличаване правомощията на общото събрание на съдилищата и утвърждаване съдийското самоуправление; Преразглеждане на мнозинствата в съдийската колегия на ВСС; Намаляване на мандата на главния прокурор на 5 г.; Реформа на регулаторните органи; Реформа на Антикорупционната комисия и разделяне на две; Въвеждане на пряка индивидуална конституционна жалба; Пряк избор на висшите органи на адвокатурата; Реформа в търговската несъстоятелност; Приемане на законодателство за случаи като санкциите по „Магнитски“; Създаване на закон за личния фалит; Реформа на дейността на частните съдебни изпълнители; Изменения в търговското законодателство; Деполитизация на ЦИК; Промени в Закона за обществените поръчки.

Крум Зарков, Иван Иванов и Филип Попов бяха в преговарящия екип от БСП, Лена Бориславова и Никола Минчев – от „Продължаваме промяната“, Надежда Йорданова,  Атанас Славов, Иван Димитров и Иван Делов – от ДБ, Радостин Василев, Ива Митева, Андрей Михайлов и Александър Рашев – от ИТН.