Актуално

Защо български съд иска да върне 5-годишния Алберто на баща насилник? (ВИДЕО)

Съдбата на едно 5-годишно дете с двойно гражданство виси на косъм от решението на Апелативен съд – София. Майката е българка, а бащата – италианец. Жената отвежда детето си от Италия през февруари 2019 г. след като то е тормозено от баща си, който според нея прилага над сина им строги възпитателни методи, включващи насилие, има съмнение дори за блудство. Поради тази и други причини майката решава да спаси сина си, като го довежда в България.

И от там започват мъките й.

С този заплетен юридически казус ви запознава в най-новия брой на предаването „Темида – цената на истината“ водещата Нина Хамилтън, която се срещна с майката Десислава Драганова и нейния адвокат Борисов Велев. ВИДЕОТО гледайте тук от 13.30 минута.

Десислава е била поставена пред избора дали да даде детето си на социалните служби в Италия или да го отведе в България. И тя решава да го вземе със себе си. Бащата обаче си го иска в Италия.

Спорът за родителските права се разглежда от италианския съд, като следващото заседание е насрочено към края на годината и в него най-вероятно италианският съд ще постанови окончателна мярка кой от двамата родители да упражнява родителските права върху детето и при кого ще живее то, обясни адвокат Велев.

В България обаче производството, което е приключило в Софийски градски съд, и е висящо пред Апелативен съд – София, засяга искане на бащата, отправено чрез българското Министерство на правосъдието, детето да бъде върнато в Италия на основание на Хагската конвенция, която засяга въпроса дали детето е било отвлечено от единия от родителите от обичайното му местопребиваване. Точно това твърди бащата – че синът му е отвлечен от майка му.

И тук изниква нещо странно. Според адвокат Велев е изключително нетипична активността на представителите на нашето правосъдно министерство в съда, които защитават активно исканията на бащата детето да му бъде предадено.

„Аз много бих се радвал, ако всеки път представителите на министерството защитаваха така активно правата на българските граждани“, коментира адв. Велев. Според него от МП забравят, че това е българско дете, което говори само български език. „Тяхната превъзбудена позиция най-малкото говори за една предубеденост, каквато не би следвало да има“, добави Борис Велев. Според майката бащата е заможен и има финансова възможност да влияе на делото у нас.

„Сега всичко зависи от това дали Апелативен съд – София ще постанови справедливо законосъобразно решение – не такова, което се основава единствено върху формулировките по Хагската конвенция, а върху реалните обстоятелства“, посочи адвокат Велев.

„Темида – цената на истината“ ще проследи развръзката по този случай и ще ви информира.