Актуално

ДБ и ДПС се хванаха за гушите заради “Росенец”

Парламентарните групи на ДПС и на “Демократична България” влязоха в остър спор в пленарната зала. Христо Иванов прочете предложение за създаването на парламентарна комисия по случая с летните сараи на Ахмед Доган на плажа в Росенец.

Йордан Цонев обаче не се съгласи с предложението му и поиска, ако има подобна комисия, тя да разследва и имотите по морето на бизнесмена Иво Прокопиев.

Цонев обвини в лицемерие колегите си от ДБ. От коалицията обаче бяха категорични, че темата “Росенец” е изключително обширна и трябва да се разглежда отделно. Тома Биков от ГЕРБ се намеси в спора и и даде трето предложение – ДПС и ДБ да си направят отделна комисия и да се разберат за имотите.

“Върви процесът, който аз обощавам с лицемерие. Под маската на промяна ни се предлага модела “Седни да седна”, посочи Цонев.

Олигарси, заграбили цели територии в България

Крум Зарков от БСП обяви, че и двете тези – на ДБ и ДПС, имат основание.  “Има ли в България зони, на хора, които са поставени извън закона заради политическото си влияние – има. Росенец изглежда да е такова нещо. Не съм съгласен с вносителите, че те нарекоха това безпрецедентно. Има и други такива хора, възползвайки се от своите връзки, които заграбваха цели зони от българската територия. На това трябва да се сложи край”, посочи той.

Според ДБ темата за “Росенец” е пряко свързана с корупцията в България и обявиха, че биха подкрепили всякакви комисии на такива теми, посочи Димитър Найденов.

Готови сме да превърнем дебаркирането на Христо Иванов с това на Христо Ботев“, посочи от трубуната Любен Дилов-син и предложи, че строежът на вилата на Доган в започнала по времето на управлението на Иван Костов. “Въпросът е какво правим с изключителното влияние на г-н Доган във всяко българско управление. Това е въпросът, а не за вилата му”, посочи той.

Тошко Йорданов От ИТН излезе на трибуната и посочи, че Дилов е “политическа пеперудка” и очаква в края на този парламента да “дебаркира” в групата на ИБГНИ на Мая Манолова.

“Никога не съм се явявал на избори освен като “Георгьорден” – винаги съм представлявал “Гергьовден”. Всички българи ще видят как ще бъде избрано следващото българско правителство, а то няма как да стане без ДСП”, посочи Любен Дилов-син.

“Ние бяхме пичове, ама защо да не ви пооцапаме и вас. С взаимното мацане няма да стигнем много далеч. Някой като г-н Биков може би са били много млади, но юначният кмет на София искаше да направи същото”, каза пък Арман Бабикян от ИБГНИ и припомни как през 2008 г. Бойко Борисов е искал от прокуратурата да провери имота на Доган в Бояна, докато в същото време лидерът от ДПС се хвали как Борисов му е подарил за рождения му ден овчарско куче и казва, че то си вади хляба с охрана.

“Хайде да спрем с тая глупост и да гласуваме, защото може да си отживеем тук”, каза той.