2021

Делото за Мръсния въздух на София стана Дело на 2021 година

„Дело“ на 2021-ва година стана делото за мръсния въздух на София, водено от АД „Господинов и Генчев“ – https://gglaw.bg/. Статуетката им беше поднесена от журналиста от в-к Телеграф Захари Белчев. Останалите номинирани дела бяха:  „Кокаиновият кораб“ или т.н. Дело Гарсия на Анна Серафимова, дело за отвличане на деца, спрямо българското законодателство и Хагската конвенция на Йорданка Бекирска и Делото Златен век на Мургова и партньори и Пенков, Марков и партньори.

Адвокатско дружество “Господинов и Генчев” или GGLaw е основано през 2017 от адвокат Димо Господинов и адвокат Генади Генчев. Дружеството е тясно специализирано още от създаването си. Към момента сферите им на компетентност са право на информационните технологии, интелектуална собственост и туристическо право. Дружеството обслужва някои от най-утвърдените технологични компании, туроператори и производители на авторско съдържание в България, работи и с международни клиенти. Водили са редица успешни процесуални производства, които се отличават с използване на електронни доказателства и други нови технологии в процеса.

Освен адвокати те обаче са и граждани и отчаяни от бездействието на Столична община по отношение на мръсния въздух в София, организираха група „Чист въздух“, заедно с която инициираха колективни искове срещу управата на града. В групата, освен тяхната кантора, се включиха колегата им Александър Коджабашев, с когото водиха делото, както и техни съищци от „Спаси София“, „За Земята“, „Център за независим живот“, Асоциация „Диабет тип 2“ и адвокатите Иван Велов и Христо Христев.

“Защо решихме да използваме този иновативен, но слабо популярен способ на българското право – колективните искове? Отговорът е прост – чрез тях могат да се водят дела от името на големи групи хора – „колектив“, които да защитят ефективно правата си като общност, а не да търсят правосъдие всеки по отделно. След 4 години и половина борба, получихме решение в наша полза на първа инстанция пред СГС” – каза Димо Господинов от сцената.