Дело на годината Номинации

Дело “Тв водещият Иво Божков срещу фирма “Трейс”

Адвокат Адриан Мурлиев извоюва на водещия оправдателна присъда по делото на фирма “Трейс” срещу него. Искът бе за четвърт милион лева.

Обвинението бе, че Facebook статус на Божков, повлиял на българската борса, следствие на което акциите на фирмата са поевтинели и тя е изгубила милиони. “Трейс” завеждат дело срещу Божков персонално, както и срещу други 12 големи и малки български медии.

“Защо мен? Както много от вас знаят – не си спестявам критиките към никой и публично разобличавам некачествените ремонти в София, срещу които кмета на града не си мърда пръста от лимузината на НСО. Смъртта на 20 души край Своге преля чашата не само за мен, но и за прокуратурата, която най-после се престраши и започна повдигането на обвинения за престъпления довели до смъртта на 20 невини българи.” Така Иво Божков коментира заведеното срещу него дело в социалните мрежи. Признава, че в началото се е уплашил и разбрал защо този тип сплашване работи. “Колкото и абсурдно и обречено да беше обвинението срещу мен, всеки българин знае, че у нас можеш да получиш всичко срещу пари. Изправен пред Голиат, веднага виждаш как може да ти взимат имуществото и да станеш длъжник на мултимилионна корпорация, която на всичкото отгоре е спечелила най-много обществени поръчки в София, тоест на която всички софиянци плащаме от десетилития за “качествените” ремонти.”

Тогава Божков се обръща към всички граждани с апел за подкрепа и кураж в тази битка. За финансова, но най-вече морална подкрепа. За два дни събира 13 617 лева за делото и обещава следното: “След като спечеля това абсурдно дело и задължа разходите по него да ми бъдат върнати, ще даря обратно всички получени от вас пари, за важна кауза свързана с бъдещето на България – децата.” Днес тази кауза вече е факт. И двете дела са спечелени, а парите – разпределени по план. Божков благодари специално на своя адвокат Адриан Мурлиев, който по думите му го защитава в съда не заради хонорара, а заради правдата. Адвокат Мурлиев дарява 1 000 лева от своя хонорар към общата събрана сума и така вместо 13 617 лева Божков дарява 14 800 лева за българските деца. След едногодишна битка, съдът постанови: “Съдът намира, че не се установи клеветнически състав и в този смисъл извършването на деянието и неговата противоправност, поради което счита за безпредметно излагането на мотиви относно наличието на останалите елементи от фактическия състав на деликта. Предявеният осъдителен иск, като недоказан и неоснователен, следва да бъде отхвърлен изцяло.”