2021

Дима Александрова грабна наградата “Медиатор на годината”

Дима Александрова грабна наградата “Медиатор на годината” в деветото издание на Националните награди за правосъдие. Събитието се проведе на 3 декември в София.

Журналистката от epicenter.bg Магдалена Гигова обяви победителката в тазгодишния конкурс. В категорията се бориха още Любка Василева и Даниела Коларова.


Дима Александрова е медиатор и адвокат, развиващ собствена практика в областта на решаването на спорове в широк смисъл. Занимава се предимно с търговски и облигационни спорове.

Дима Александрова е единственият български медиатор вписан към Виенския център по международен търговски арбитраж. През периода 2018-2020 e съпредседател на Комитета на младите медиатори към Международната адвокатска асоциация IBA и като такъв е говорител по различни международни форуми по медиация и преговори.

Тя е медиатор към Центъра за спогодби и медиация към Софийски районен и Софийски градски съд. От началото на 2021 г. е част от обучителния екип на „Професионалната асоциация на медиаторите в България“, а от настоящата учебна година е в научно-ръководния екип на Кръжока по медиация и преговори към Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Консултант e към предаването по БНР „Законът и Темида“ с ресор медиация.

В медиацията Александрова се посвещава още през студентските си години от 2012 г., когато е избрана за участник в представителния отбор на Софийския университет за състезанието по международна търговска медиация на Международната търговска камара в Париж (най-мащабният форум в света по медиация). През 2014 г. става треньор на Университета за състезания по международна търговска медиация и преговори, като през 2016 г. под нейно ръководство отбор в състав Георги Еленков и Ивайло Икономов печели първа награда на състезанието по медиация и преговори на Международната адвокатска асоциация и Виенския център по международен търговски арбитраж. На следващата 2017 г. г-жа Александрова се завръща на същия форум във Виена и защитава успеха от предходната година, като под нейно ръководство отборът на Кралския колеж в Лондон печели трета награда. По време на престоя си в Обединеното кралство Александрова е номинирана за последовател на международната фондация Слин, като млад адвокат и медиатор, занимаващ се с решаване на спорове и благодарение на това има възможността да работи с медиатори и баристъри във Великобритания. През февруари 2018 г. организира отново екип по медиация за състезанието в Париж на Международната търговска камара с Кралския колеж в Лондон, като постига с този екип 4то място от 65 отбора от цял свят. През есента на 2018 г. тренира дистанционно отбор на Университета в Ухан, Китай, който постига полуфинал на състезанието на Международната търговска камара в Хонг Конг.

През периода 2019 -2020 г. участва по споменатите състезания във Виена, Париж и Хонг Конг, като съдия. През февруари 2021 г. отново като треньор на Софийския университет постига със своя екип от трима студенти (Кристина Горчева, Христо Мънчев и Даяна Зашева) втора награда на най-голямото и утвърдено в света състезание по международна търговска медиация на Международната търговска камара в Париж , което може да се определи като най-големия успех на България на форум по медиация и преговори за момента. През юли 2021 г. ръководен от нея екип печели специална награда „Най-добра преговорна стратегия“ на Виенското състезание по медиация и преговори.

За всички  състезания и отбори Дима Александрова работи и промотира медиацията сред водещи кантори, като през годините са и гласували доверие кантори от ранга на международните Фрешфийлдс, Брукхаус, Дерингер ЛЛП, Линклейтърс ЛЛП и редица български такива.