Актуално Темида ТВ

Доц. Атанас Мангъров в “Седмицата”: Над 1000 украинци у нас са с ХИВ, 70 000 са болните в цяла Европа бежанци

Доц. д-р Атанас Мангъров беше специален гост в предаването “Седмицата с Нина и Зий” по телеизия България 24, което се излъчва всяка неделя от 12:30 часа. Разговорът в студиото беше проведен от редакторката на предаването Моника Коцева.

Водеща: Тази седмица започнаха да ни обясняват колко много е опасна маймунската шарка… Вярно ли е това ?

Доц. Мангъров: Не съвсем. Ако може да правим някаква съпоставка маймунската шарка съответства на кравешката шарка в страните в нашата част на света, само че това е заболяване, което е единично за централна и западна Африка, като то се казва маймунска не защото засяга маймуните, а просто защото  вирусът е открит при лабораторни животни /маймуни/ през 1958-ма година. Иначе естественият резервоар на това заболяване, което е антропозоноза, тоест засяга и животни, и хора, и различни видове африкански гризачи, и други дребни бозайници и от тях може да преминава при хората – при консумация, при одраскване, при ухапване, при дране на животни, защото тези животни там се консумират и може да попадне върху хората и за да се разпространи сред хората трябва много близък, чак интимен контакт. Като при хора, които са здрави, при това заболяване смъртността е някъде под 1%. Казва се че, при децата в Африка литеритетът може да стигне до 10%, само че да не забравяме, че в Африка при неимунизирани за морбили деца литеритетът е 16-17%, тоест като цяло по отношение на смъртността при това заболяване, тя ще е съпоставима с тази при морбили след неимунизирано население, тоест това не е една особено опасна инфекция и за да се заразим трябва много да се гушкаме.

Водеща: Както казаха ваши колеги от Великобритания, че се предава предимно по полов път при мъжете.

 Доц. Мангъров: По-скоро не по полов път, а при много близък интимен контакт. Поначало мъжкият секс е по-травматичен от хетеросексуалния и може би там е разковничето, но може би не само там, защото се казваше, че от тези 90 случая, които са потвърдени и още 40 и повече, които не са, са сред хомосексуални мъже, но не бива да забравяме, че при мъжете хомосексуализмът върви с ХИВ инфекцията, която пък е  свързана е лош имунен статус. Тоест не казва какъв е имунният стаус на тези, които са заразени с маймунска шарка.

Водеща: Какви са първоначалните симптоми, как може да се разпознае ?

Доц. Мангъров: Това е заболяване, което протича с температура, болки по мускулите, главоболие, надути лимфни възли и специфичен обрив, който следва определена еволюция, мехурчест обрив, който започва от главата и се разпространява надолу по тялото, като обхваща повече по-далечните части на тялото – дланите и ходилата. Има надути лимфни възли, което е като диференциалнодиагностичен критерии, защото при другите шарки не е толкова силно изразен. Общо взето продължителността е между 2 и 4 седмици, а инкубацията е между 1 и 3 седмици, тоест максималният инкубационен срок е до 21 дни.

Водеща: Ваксините, които са ни поставяли срещу шарка като деца, помагат ли срещу тази?

Доц. Мангъров: Това е един много странен момент, защото ваксината за вариола, за едра шарка, е ваксина, която не се прави от края на 70-те години насам. Прави се само на хора, които са в армията, които могат да бъдат изложени на опасност от заразяване, но не на хора като Вас, Вие не сте ваксинирана за вариола. Оказва се, че ваксината за вариола предпазва на 85% от маймунска шарка. Не е ясно как е установена тази ефективност, при положение че ваксината за вариола не се прави от края на 70-те години и още по-малко пък тази ваксина би могла да бъде правена на хора, които  са били с маймунска шарка, тоест аз не съм срещал публикации, които да удостоверяват, да потвърждават това твърдение. Единственото е, че и двата вируса – и на едрата шарка вариола, и на маймунската шарка,  са от групата на ортопокс вирусите и може би ваксината срещу едните да дава имунитет срещу другите, но не съм срещал нещо, което да доказва това твърдение, че ваксината за едра шарка ни пази на 85% срещу маймунската. Просто това е нещо, което е изсмукано от пръстите.

Водеща: Въпреки това Германия се запасява с ваксини срещу вариола. Аз видях във Ваш пост в социалните мрежи, че те са закупили 40000 ваксини. Също така техният здравен министър говори за изолация от 21 дни. Тоест не ни стигна едната ваксинация и социалната изолация и явно сега предстои друга.

Доц. Мангъров: Винаги има място за още една ваксина, особено на чужно дупе. Но другото, което е абсурдно е, че няма категорични доказателства, че тази ваксина пази. Може да пази, най-вероятно пази, но не е доказано. Второто нещо, да се ваксинират хора, които са контактни, е абсурдно и неправилно от медицинска гледна точка. Още повече при такова заболяване, при което инкубационният период е до 21 дни, тоест когато се направи една такава ваксина, нейният имунен отговор се получава в най-добрия случай след около две седмици, след около 14 дни. При максимален инкубационен срок 21 дни съществува възможност страничните действия на ваксината да съвпаднат със заболяването, срещу което тя се прилага. Общо взето е неправилно да се правят на хора, които са контактни. Това, което казахте, от днес вече важи и за нашата страна. Защото едва завърнали се от Швейцария, представителите на нашето здравно министерство, в лицето на Главния санитарен инспектор, издадоха наредба, че всички, които са съмнителни, които са набедени, че са с това заболяване, ще бъдат 21 дни под карантина, а всички, които са техни контактни, ще бъдат ваксинирани  срещу маймунска шарка с ваксина за едра шарка, което противоречи на всички медицински правила. Едно, че не сме сигурни че тази ваксина върши работа, това което казахме преди малко и второто нещо е, че при заболявания с такава кратка инкубация имунизирането на хора, които са контактни, е неправилно и рисково.

Водеща: Да се надяваме, че нещата в това отношение и именно тази кръгова ваксинация, която според мен ни готвят, ще бъде предотвратена.

Доц. Мангъров: Просто това не бива да се случва, това е неправилно. Другото, което обаче съществува в документите на СЗО, и което не се съобщи за нашата страна е, че в държави, които не са ендемични по отношение на маймунската шарка, наличието на един-единствен случай се приема като епидемичен взрив, което означава че при нас това автоматически ще доведе до активиране на това, на тези допълнения, които влязоха в нашия закон за здравето, че здравният министър може да активира извънредно епидемиологично положение, обстановка и всички екстри, които произтичат от това. При наличието на един-единствен случай! Другото нещо е, че ако има съмнения за маймунска шарка, то трябва да се докаже с PCR. За да се направи PCR, трябва да има китове за конкретния вирус, за този вирус на маймунската шарка. Създаването на такива китове за PCR не е въпрос на няколко седмици, защото по отношение маймунската шарка първите случаи бяха съобщени в началото на май. Няма как от 6-ти/7-ми май до 26-ти май да се създадат тези китове за PCR и освен че те трябва да бъдат изработените, те трябва да бъдат сертифицирани. Тоест трябва да сме сигурни, че те са достоверни, защото ако те не са достоверни, какво правим. Другото, което се казва в документите на СЗО, е че антителата при маймунската шарка не мога да се използват за ретроспективна диагностика. Тоест ако Вас са Ви набедили, че сте с маймунска шарка и са Ви държали 21 дни под карантина и ако вие искате да видите дали действително това, заради което сте били под карантина, е било маймунска шарка и си на изследвате антителата, тези антитела не могат да ни служат като доказателство че сте била или не сте била със заболяването. Тоест битият си е бит, карантинираният си е карантиниран. Връщане няма.

Водеща: Да поговорим малко за мистериозния хепатит при децата, за какво трябва да внимават родителите ?

Доц. Мангъров: За нищо, просто трябва да си живеят по най-нормалния начин. Това са около по-малко от 200 случая за целия свят, който както е известно е около 7 милиарда души, при които до момента не е доказан специфичен причинител. Мислеше се за аденовируси, но те не са доказаха при всички. Общо взето не е ясно за какво става дума. Тези деца, защото повечето са деца, са с данни за хепатит. Имахме две такива деца с неуточнен хепатит, която дума хепатит означава възпаление на черния дроб, който се оказа, че не е нито хепатита А, нито Б, нито Ц, нито Д, нито един от тези вируси, за които е известно, че засягат черния дроб и дават възпалението. Всъщност при второто дете изпратихме материали за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести, където не намериха нищо. Предполагам, че са запазили тези материали за по-добри времена, но тези случаи, които ние имахме, аз не бих искал да ги наричам мистериозен хепатит, защото нямаше нищо мистериозно. Хубаво е родителите да ваксинират децата си за Хепатит А, защото той е човешко фекално замърсяване. Друго, ако няма, тези работи ги има в изобилие и с тях човек се среща в детската си възраст, така че това е нещото, което родителите могат да направят, успроено с това да спазват елементарна хигиена без да залитат в крайности.

Водеща: Тази седмицата стана ясно, че децата вече могат да се ваксинират на 3 месеца, а не на 6 шест, както беше до сега, става въпрос за ваксината на Pfizer.

Доц. Мангъров: Аз ще повторя това, което винаги съм казал, че децата не трябва и не бива да се ваксинират, защото децата не са рисков контингент. За тях COVID-a не се отличава от всичките тези остри вирусни инфекции, с които всяко дете се среща поне два-три пъти годишно. Tова се отнася и за хора като Вас, които са млади, в добра форма. Който иска да се ваксинира, но аз не бих посъветвал нито един родител да ваксинира детето си за COVID.

Водеща: Изправена ли е България пред СПИН и Хепатит Б и Ц криза, тъй като наши източници от РЗИ Бургас ни казаха, че има бум сред украинците и смятате ли, че има нещо което не ни се казва и говорим за други болести, вместо за това, което реално се случва ?

Доц. Мангъров: Бум е силно казано просто, защото не става дума за експлозията, а за нещо, което го има там от много време. Украйна е страна, в която 1,3% от населението са серопозитивни, което при население около 45 милиона души прави около 500-600 хиляди души. 1,3%  е най-високият процент в цяла Европа и просто като основна причина за това е разпространението на ХИВ сред наркоманската общност. Тези, които са интервенозни наркомани, са и серопозитивни  по отношение на ХИВ, при тях има и туберкулоза. Човек на 20-30 годишна възраст, който има ХИВ, има най-вероятно и туберкулоза, както и човек на тази възраст, който има туберкулоза, най-вероятно е с ХИВ и много често е и с хепатит Ц. От тези 6 милиона бежанци, които са в ЕС, 1,3% са около 70 000, при 100 000 души, които са в нашата страна, 1,3% са около 1000 и няколко стотин души, които са съпоставими с официално съобщаваната статискика бройка на серопозитивните в нашата страна.

Гледайте цялото интервю в ютуб канала на България 24: